Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Miért ne tegyünk állatot a mikróba?

2008.09.17. 22:14

Épeszű ember nem tesz macskát a mikróba. Kandúrt pláne nem. Hogy miért is?

A mikrózás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, mégis egy külön kis rejtett világ a mocsok konyha mélyén. A háztartási gépek szentjévé lehet, hogy nem is az óriási gyakorlati haszna (két perc alatt megvan benne a nyuszis kakaó, elfér rajta még a kis grillsütőm, stb) emeli, hanem a rengeteg, tiltásban megfogalmazódó, felsőbb parancsolat. Ne tegyél bele lábast! Ne tegyél bele égő gyertyát! Ne tegyél bele macskát! 

Macskát? Egy városi legenda szerint valaki azért nyert pert egy mikrógyártó céggel szemben, mert az a dobozon nem tüntette fel, hogy vizes macskát nem szabad a mikróban szárítani. De hogy miért nem, ahhoz itt egy kis Szertár-videó.

 

 

Hozzáteszem, a magyarázat nem százszázalékos. Aki pontos magyarázatot ad a jelenségre, nyer nálam egy mikrosütő-tisztítási lehetőséget.  

Apdét! Még jó, hogy vannak éber tekintetű és szellemileg harmatfriss blognézők, akik rögtön kiszúrják a hülyeségeimet. Nagyon helyes. Ez a cél. =) A videóban elhangzó magyarázat szép meg jó, csak mégsem nem úgy van az. Úgy is mondhatnám, nem eszik olyan forrón a mikrózott tojást. Egy jóképűbb magyarázat a hozzászólások közt olvasható. És mivel nem voltam elég egzakt a nyeremény meghatározásánál sem, mehetek hozzá mikrót pucolni. =(

Zsiros László Róbert

14 komment

Címkék: konyha biológia tojás fizika kémia robbantás mozgókép nyomás mikrosütő

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr89668693

Wiktor from Warsaw 2008.09.18. 10:14:24

I've heard the same thing happened during the inventing of microwave oven.. It's inventor (Percy Spencer) was testing microwaves on different objects and the tested egg exploded in his face :D

Nice video and a great blog BTW. Pity I don't understand a word ;)

2008.09.18. 11:08:35

én úgy tudom, hogy a mikrót a radar feltalálása közben fedezték fel, ugyanis az egyik mérnök ott hagyta a radar mellett a mogyorós csokiját, ami megolvadt.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.09.18. 12:34:27

hogy mogyorós volt-e a csoki, nem tudom, de én is hallottam a csokis sztorit.

amikor kifejezetten ételmelegítéshez kezdtek kísérletekbe, akkor először pattogatott kukoricát csináltak vele, aztán meg jött az ominózus tojásrobbanós sztori, amit Wiktor írt. (legalábbis így olvastam valahol...)

Thanks Wiktor. The next time I'll do it with Polish subtitles then. ;)

én 2008.09.18. 13:02:49

Tehát : koszos mikróba célszerű tojást rakni, mert akkor fix, hogy nekiesel csutakolni

mateosking · http://www.shitinworld.cjb.hu 2008.09.18. 15:49:00

aham, szóval mi adjuk meg a választ és kitakarithatjuk a mikród? kösz nem :D

tamas 55 2008.09.19. 04:32:06

A tojasos magyarazatod, attol tartok, teves.
Alapvetoen arrol van szo, hogy felforr a tojas belsejeben levo anyag es a keletkezett goz szetdobja a tojast.

Kiserletet javaslok: elobb fozd meg a tojast, es utana tedd a mikroba. Akkor is szetdurran.

Barmilyen zart edenyben levo barmilyen folyadek ugyanezt az eredmenyt adna.
Ha forralod a tojast, akkor a homerseklete nem emelkedik 100C fole, nem forr fel a belseje, nincs nyomaskulonbseg, azert nem robban.

Johetsz mikrot tisztitani, ha ugy gondolod... ;-)

mig8 2008.09.19. 07:51:31

Voltál már a Torjai büdösbarlangban? (Kéngáz tör a felszínre benne.) Hát én szépen leültem a gázban, úgy nyakig érhetett. És egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy meleg. Igen, ott. :-)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.09.19. 08:10:08

Tamas55: igaz. most mondjam azt, hogy csak kíváncsi voltam, hogy figyeltek-e? =)))

mig8: nem. de ezután a beszámoló után nem is biztos, hogy szeretnék =))))))))))))))))

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2008.09.20. 17:15:29

tudom hülye kérdés, de miért nemlehet fémet belerakni a mikróba?

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.09.20. 19:44:25

lehetni lehet. =)

vagyis bizonyos esetekben lehet (pl. semmi baj nem lesz, ha a teában benne marad a teáskanál, és úgy teszed be). de mivel elég sok dolgot kellene így tételesen felsorolni, hogy mit lehet és mit nem, egyszerűbb alapból tiltani az egészet.

amikor vékony fémcuccokat teszel be (pl. alufóliát), a fémben a mikrohullámok áramot indukálnak. a hegyesebb részeken (a gyűrődéseknél pl.) kisülések lesznek, ha elég sok töltés halmozódik fel. a kisülések meg nem jók. állítólag tönkreteszik a mikrót. (hogy pontosan hogyan, nem tudom, de biztos van fizikus, aki ezt megválaszolja ;) )

itt van egy egész jó leírás angolul:
www.physicsforums.com/archive/index.php/t-95607.html

itt pedig egy mikróról szóló cikk magyarul Härtlein Károlytól (ő a BME-n tanít, és ha valahol látjátok, hogy rendezvényen kísérletezne, feltétlenül menjetek el, mert NAGYON JÓ dolgokat csinál =)) ):
www.kfki.hu/fszemle/mindtudisk/mikrosuto.pdf

remélem, ezekkel segítettem. ha valakinek van hozzászólnivalója még, csak bátran =)

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2008.09.23. 20:50:02

wow köszi a kimerítő választ:)

-.-.-.-.- 2009.02.26. 19:28:29

Nem tudom, volt-e már hozzászólásént, de a megpucolt keménytojás is szétdurran. Szeletelve is, például rakott krumpliban. Nem tudom miért. Miért? :)

Vattamás (törölt) 2009.02.26. 22:45:10

"Az egész héjon belül lévő cucc egyszerre melegeszik fel."
Szerintem a mikró belülről kifelé melegít. Ne csak levest melegítsél vele :)
süti beállítások módosítása