Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Álláspont...

2009.09.01. 07:24

 ...de csak mert nem szeretném, ha a Szertár is átmenne anyázós blogba.

Ma reggelig vagy 20-25 üzenetet kaptam (itt, emailben, facebookon, MSNen és "élőben") egy tegnap megjelent indexvideós kísérlettel kapcsolatban.

Azt hiszem, célszerűbb, ha nem külön-külön válaszolgatok, hanem "sajtótájékoztatót" tartok. 

Amikor kísérletbemutatóra készülök, többnyire kétféle úton érik bemutathatóvá egy-egy kísérlet.

Az egyik, hogy egy jelenség érdekel nagyon (pl. gravitáció). Ilyenkor nekiülök a könyveknek, internetnek, faggatom a kollegáimat vagy egyéb hozzáértőket. Aztán mindezt szintetizálom, kitalálok hozzá valami interpretációt (pl. beülök egy fa alá, és hagyom, hogy egy alma a fejemre essen). Ezt aztán megspékelem néhány szokásosan hülye poénnal, és kész. 

A másik, hogy látok valahol egy kísérletet (pl. hogy egy fickónak a fejére esik az alma), és szeretném azt adaptálni. Ilyenkor nekiülök a könyveknek, internetnek, faggatom a kollegáimat vagy egyéb hozzáértőket. Amikor már tudom a magyarázatot (gravitáció), akkor megpróbálom csűrni-csavarni a dolgot. (pl. körtefával játszom el, és nem én ülök alá, hanem egy tengerimalacot teszek oda, stb).

Bármilyen hihetetlen, ugyanezt csinálja más is. A Mythbusters, a Braniac, a Clever!, a világon az összes science center (az olyan intézmények, mint a Csodák Palotája) sőt, még Micike néni is, az n. számú általános iskola fizikatanárja is.

A jelenségek egyetemlegesek, ugyanúgy működnek a világon bárhol. Tanulni pedig lehet egymástól. Sőt!

Hogy kinek mi a célja a kísérletekkel, az változó. 

Van, aki hobbiból kísérletezget, örömét leli benne, és ezt osztja meg a világgal (irány a youtube! millió kísérletes hómvidió van fenn).

Van, aki az érdekes kísérletekkel a természettudományok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, és igyekszik pótolni azt, ami a természettudományos órákról idő, pénz, energia, motiváltság miatt kimaradt. Ezt a társadalmi szerepet vállalta fel a Csodák Palotája. Illetve csinálom ezt én is önkéntesen a Szertárral.

És mivel az egyszerű, látványos vagy éppen simán meghökkentő kísérletek általában sok nézőt vonzanak (hogy ne csak mai példákat hozzak: Öveges prof, Mr. Wizard), van, aki ezt használja ki ahhoz, hogy reklámfelületet tudjon értékesíteni (pl. kereskedelmi tévéműsorok, online portálok).

Én egyikben sem látok kivetnivalót. Talán mert a felsorolásban a második kategóriába sorolom magam és azt hiszem, hogy a természettudományok népszerűsítése a cél. Ha a suliban ez nem sikerül (teljes mértékben), akkor jöjjön szembe a természettudomány az utcán, peregjen ki a müzlis dobozból vagy éppen a számítógép képernyőjéről ragyogja be a retinát!

Sokkal jobban zavarna például, ha egy internetes hírportál tudomány rovatában az aurafényképezésről és íriszdiagnosztikáról lenne videó.

Nekem károm nem származik abból, hogy többen foglalkoznak ismeretterjesztéssel. Sőt, valamilyen szinten kívánatosnak is tartom. Az meg, hogy ezek az oldalak miként működnek együtt, az csak és kizárólag rájuk tartozik. 

U.i.: Az elmúlt másfél év során egyetlenegyszer fordult elő - legalábbis amiről tudomásom van -, hogy valaki egy az egyben szó szerint újraforgatta az egyik videómat, átemelt belőle egy részt, majd indult vele egy tanulmányi versenyen, amit később meg is nyert. No, az tényleg gyomorforgató volt. A srác azzal érvelt, hogy nem gondolta akkor, hogy a Szertár majd sikeres lesz...

 

 

Zsiros László Róbert

20 komment

Címkék: vélemény olvasmány

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr981352239

Nyári Mikulás 2009.09.01. 08:42:21

Hadd mondjam azt, mennyire korrektnek, szimpatikusnak tartom ezt az írást.

Szerintem, aki írta, szintén efajta személy lehet.

Jó ember vagy, RBLC!

legendary 2009.09.01. 10:03:36

Én is néztem tegnap, de elég gyengén sikerült kísérlet volt. Illetve kevésbé látványos mint a tied. :) És persze semmi magyarázat hozzá. Pedig az legalább olyan fontos!

Várjuk a kísérleteket az új tanévben is! (Noha ebben az évben már nem vagyok egyetemista...)

honphibu 2009.09.01. 10:38:44

Nos, valóban korrekt álláspont.
A baj csak az vele, hogy ezek után boldog-boldogtalan másolhat, szerezhet olcsó nézettséget-népszerűséget-diplomát-tanulányi versenyt nyerhet stb., mert a RobiLaci olyan jó fej, hogy ha az ő faxával verhetjük a csalát, mármint, hogy ő kikaparja nekünk a gesztenyét, mi meg egyszerűen az ő hátán lehetünk jófejek, tudósok, okosak stb.
Szóval ilyen a világ. Ez van.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.09.01. 10:49:31

@honphibu: a posztnak pont az volt a lényege, hogy én is, mint mindenki más, egy közös poolból dolgozunk. vagy ha úgy tetszik, én ugyanúgy másoktól koppintok, mint mindenki más. a cd buborékkal pl. csordulásig tele van az internet.

honphibu 2009.09.01. 11:03:10

Ez így van, csak ha az indexen heteken-hónapokon keresztül a nyitóoldalon szerepelsz, majd hirtelen eltűnsz, mert lecseréltek, akkor az olyan nem jól jön valahogy ki.
Természetesen lehet tudni, hogy ezeket a kísérleteket mások is megcsinálták, megcsinálják világ- vagy országszerte, tehát joga és lehetősége bárkinek van arra, hogy ez kerüljön fel egy nyitóoldalra, nem csak kizárólagosan te lehetsz az.
Csakhogy, ezzel az erővel te is megtehetnéd, hogy összeválogatsz a netről mindenféle kísérleted, majd egyszerűen belinkeled.
De te ehelyett időt, energiát, pénzt fektetsz ebbe, a saját és mások szórakoztatására.

Nu mindegy, hajrá Szertár!

duplikátum 2009.09.01. 11:56:00

@honphibu: Ők is maguk csinálták a videót.

jágó 2009.09.01. 13:20:31

Üdv!

Lehet hogy csak én nem értem hogy mi folyik itt....az oké hogy vki lemásolta( feldolgozta) RBLC egy videóját, és megnyert egy versenyt. Ezért született ez az írás. De melyik videót és mikor??? mert ha régebben akkor minek jött ez most elő???

KZsozso 2009.09.01. 14:35:31

Én is nagyon utálom, ha vki egyszerűen csak ellopja az ötleteimet.(Főleg ha még egy szót sem változtat meg...)Sokszor jártam már így sajnos.
Nah mindegy, ne szomorkodjunk, hisz holnap új videó!

Ui.:Ugye, azért egy-két kísérletet megmutathatok a kémia tanárnak?:D

firesharker 2009.09.01. 14:59:44

Szerintem ha valaki másol, legalább annyival tartozik annak akitől, hogy egy linket odarak a cikk végére... Nekem ez hiányzott az index videójáról.

Aztapaszta 2009.09.01. 15:18:21

Ez index.hu/tudomany/2009/08/31/mihez_kezdjunk_a_felesleges_cd-kkel/
a kísérlet nem látványos, hiányzik belőle például a tengeri malac.

gg630504 · http://gg630504.atw.hu 2009.09.01. 20:15:34

Index: Jól látszik, mi a különbség a hírmegmunkáló szakmunkás és a néptanító ( Öveges, RobiLaci ) között.
off:
Ilyen (18+)
index.hu/video/2009/08/30/hamis_ajanloszelvenyek_doglott_csotany_es_veszelyes_hulladekok_az_index_szekhazaban/
alpári, trágár embereket távol kellene tartani a tudománytól.
on:

ximi 2009.09.01. 21:48:54

nyáron voltunk a csodák palotájában, és 1 előadást is végignéztünk... számomra a legérdekesebb pillanat az volt, amikor Zsiros László Róbert benézett, és az öcsém mosolyogva mondta: "Te, az a szertáros hapsi!"
ekkor jöttem rá, hogy az öcsém is ugyanazért várja a szerdákat, és hogy nekünk nem csak a kísérletek kellenek, hanem az is, aki előadja nekünk. hálás vagyok, hogy van Szertár!

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2009.09.02. 07:29:41

Még nagyon zöldfülű vagy a természet tudományban ha baromságnak ítéled meg az aura és pl. az íriszdiagnosztika jelenségét.

Ajánlom figyelmedbe pl a jégkristályok kifejlődésének és rajzolatának változását az emberi érzelmekre reagálva.

relli1 2009.09.03. 13:48:39

off
várjuk a jégkristályos kísérleteket, majd ha fagy ;)
on

a poszt tényleg nagyon korrekt

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.03. 23:58:42

@ferenckovacs:

höhö. Ezt most komolyan írtad? Menj a szkeptikus blogra, ott örülnének neked :)

Laca@blog 2009.09.10. 07:43:29

senkiháziak kezében a popszakma (és a média is), éljenek a bloggerek :)

Nagy Barna (Emc) · http://www.kreativvonalak.hu/ 2009.09.21. 12:13:51

Magam is meglepődtem, hogy azután, hogy nyitóoldalon szerepeltette azt a Szertár videót az index, képes volt maga is leforgatni egy hasonlót, és kvázi új ötletként prezentálni azt. De ezzel valóban nem érdemes különösebben foglalkoznod, ez az ő döntésük volt, ők tudják, miért csinálták. A "nézők" pedig úgyis megalkotják magukban az "ítéletet".

Amit viszont hétről hétre csinálsz, azért a legőszintébb elismerésem. Ezzel is igazolod azt, hogy mennyire fontos az előadó és az előadás mikéntje. Nem csak unalmasan lehet a természettudományról beszélni. Feynman könyvei alapján az ő viszonyát képzeltem el így ehhez a területhez. Méltó utódja vagy ennek az szellemiségnek, csak így tovább!
süti beállítások módosítása