Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Szupravezető

2010.01.13. 11:45

A mai menü folyékony nitrogénnel hűtött, szupravezetővel töltött kocsi neodímium pályán.

A tegnapi sokk után, most következzen egy igazi kísérletes bejegyzés. Bár a kísérletet nagyon egyszerű összerakni, otthon azért egy picit bajos lehet megcsinálni. 

Valahogy azok a fotókkal gazdagon díszített, külföldiről fordított szakácskönyvek jutnak most eszembe, amelyek tele vannak egyszerű receptekkel, csak épp a hozzávalókat nem lehet a tecsóban beszerezni.*

Azért jó étvágyat!


 

* De mint ahogy az éttermekben lehet kapni különlegesebb kajákat is, így ha elmentek a Csodák Palotájába, jó eséllyel élőben is nézhettek, láthattok, birizgálhattok szupravezetőt az Öveges-teremben. Arról nem is beszélve, hogy az iskolás csoportok most maguk kérhetik, hogy milyen előadásokat szeretnének látni, és mindez még jóárasítva is van

 

 

Zsiros László Róbert

40 komment

Címkék: veszélyes mágnes nitrogén mozgókép neodímium szupravezető

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr751668890

Joco74 2010.01.13. 12:46:49

Nah! Megcsináltam szobahőmérsékletű szupravezetőt.
Kell hozzá 2 db túró rudi (óriás) és egy üveg tengerimalac lekvár (Guinea-pig jam)

pro32 2010.01.13. 13:06:24

tök jó csak az a baj hogy honnan lehet folyékony nitrogént szerezni?

110/800 2010.01.13. 15:23:49

mi konkrétan az a harmadik anyag?

Keoni 2010.01.13. 17:24:51

És akkor lehetett volna link a leidenfrost hatáshoz is a folyékony nitrogén kapcsán :) egyébként próbáljátok ki azt is, hogy egy macska hátára vajas kenyeret kötöztök, és pörögve feldobjátok, az eredmény hasonló.

kunu kriszti an 2010.01.13. 18:51:03

amugy télleg tútró rúdi kell jhozáá?d

Shaddam 2010.01.13. 19:08:08

Én is rendeltem egy kis unobtanium-ot,abból majd csinálok szupravezetőt.Sajnos 6 év mire leszállítják a Pandora-ról.Állítólag tengerimalac avatarokkal bányásszák.

sebcsaba 2010.01.14. 00:10:43

Azt mondjuk elmesélhetnéd hogy a szupravezetéstől hogy jutunk el a lebegésig?

Neumann Peti 2010.01.14. 08:21:33

@kunu kriszti an: Túrórudi, műnyúl, kardvirág és bunsen-égő: Úgy tudják ugyanis elhozni az említett bolygóról, de itt bővebb tájékoztatást is kaphattok: napirajz.hu/archives/2010/01/10/KARDVIRAG_RENDBEN/#comments

De, hogy értelmeset is írjak: tényleg leírhatnád Robikánk, hogy pontosan miért lebeg a szupravezetőtől az a mágneses izé. Vagy küldjünk megfejtéseket? :)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.14. 08:54:58

@Shaddam: remélem persze, hogy 3D-s tengerimalacokkal. (amúgy az Avataron majdnem bealudtam).
@Neumann Peti: a magyarázatot inkább rátok bízom, hátha van, aki érthetően el tudja magyarázni. olyan nagyon nem értek a szupravezető témához, és számomra a talált magyarázatok olyan indonéz népmesei motívumokkal vannak tarkítva, mint "a szupravezető kizárja magából a mágneses teret" meg "áram indukálódik a szupravezető felszínén, és ennek a mágneses hatása taszítja a neodímium mágnest". Szóval én ettől nem jutottam közelebb a megoldáshoz, de ha találtok olyan linket, amin jól el van magyarázva, osszátok meg (itt, nem emailben).

Amúgy meg a napirajz tök jó. Pláne, hogy a rajzolójával egy középsuliba jártam. (asszem) =)

Iron 2010.01.14. 14:49:00

@Zsiros László Róbert:
www.youtube.com/watch?v=Z4XEQVnIFmQ

itt elég jól átveszik az alapjelenségeket és annak közvetlen okait, bár részletesebb magyarázat nincs

Távolról sem vagyok fizikus, de az én kis csökött agyammal úgy gondolom, hogy a szupravezető mintegy megfagyasztja magában az elekromágneses tereket. Ha semleges körülmények között lett lehűtve, mint a filmben, nem futnak benne mágneses erővonalak, és ellenáll ezen állapot megváltozásának, ezért taszítja a mágnest az elején (Meissner-effektus). Ha viszont erővel belekényszerítjük a mágneses mezőbe, azok erővonalait fagyasztja be a megfelelő pozícióban és és utána ott is marad (Flux Trapping Effect).

Keoni 2010.01.14. 21:26:46

hu.wikipedia.org/wiki/Szupravezet%C3%A9s
kézenfekvőnek tűnik:) külön ajánlott a Messner effektus taglalása.

nekem az jött le: vagy jobban belemerülsz a fizika mélységes titkaiba, vagy maradhatsz a balladai homálynál:)

Keoni 2010.01.14. 21:31:23

www.mindentudas.hu/mihaly/20030519mihaly24.html?pIdx=5

van még ez is magyarul. Itt is azzal jönnek, hogy kiszorítja a mágneses teret, a miért elmarad. Azt hiszem összefüggésben van ez azzal, hogy quantum jelenségről van szó. Akinek átjön a Heisenberg féle határozatlansági reláció, az lehet, hogy ehez is közelebb kerül, de az is lehet, hogy aki rendes modellt állít fel a magyarázatra, magas hőmérsékletű és ferro szupravezetőkre is, az nobelt kap 10 év múlva:)) szóval nem kis falat, hajrá.:)

ILLED 2010.01.15. 08:36:13

Ki nem állhatom azokat a tanáraimat, akik, ha valami fogasabb kérdést teszek fel, homályos magyarázkodásba kezdenek, és elkenik az egészet, közben úgy tesznek, mintha értenék a dolgot, és én lennék a hülye, hogy a magyarázatuk alapján nem világos a képlet.

Nagyon kellemes csalódás, hogy ifjú Övegesünk nem közéjük tartozik, és meri vállalni, hogy nem tiszta neki sem! Éljen az őszinteség, éljen a tudomány!

sebcsaba 2010.01.15. 11:15:24

Én sem vagyok fizikus, ellenben programozó, így csak a saját értelmezésemben tudom látni az egészet: két nappal az átadási határidő előtt a megrendelő (a.k.a. Isten) szólt a programozóknak hogy kifelejtett még egy feature-t a programból, a szupravezetést, és legyenek szívesek beletenni, a határidő nem változik. Ők meg belehegesztették, valahogy működik is, de senki ne kérdezze hogy mitől és hogyan.

rupiuku 2010.01.16. 09:36:30

Szerintem a kísérletileg tapasztalt jelenségek megismerésére megfelelő a korábban hivatkozott Mindentudás Egyeteme előadás (Mihály György).

Akit a miért érdekel, az a jelenségek mikroszkopikus okára kíváncsi. Erre a kérdésre persze létezik válasz, csak a makroszkopikus világban megszokott fogalmakkal nem biztos, hogy érthető lesz. Én szeretném egy kicsit megvédeni a közutálat tárgyát képező tanárokat, akik "homályos magyarázkodásba kezdenek", amikor a szupravezetés mikroszkopikus okairól faggatják őket olyanok, akik nem tanultak kvantummechanikát és szilárdtestfizikát.

A szupravezetés sajnos nem egy olyan könnyed téma, amit bárki könnyedén el tud képzelni a hétköznapi fogalmak szintjén. Az a helyzet, hogy a szupravezetés mikroszkopikus hátterének szinte semmilyen klasszikus alapja nincsen. 'Klasszikus' alatt arra a fizikai tudásanyagra gondolok, amely 1900-ban már rendelkezésre állt, azaz a kvantumelmélet és relativitáselmélet előtt.

Ennek ellenére most írok róla nektek, olyan mélységben, ami talán még felfogható. Persze lehetnek a magyarázatomban olyan kifejezések, amelyek (sajnos) nem tartoznak az általános műveltségbe, ezért aki tovább olvas, az előismereteitől függően használja a google-t és a wikipédiát az ismeretlen fogalmak megismerésére. Továbbá a hozzászólás végén adok pár tippet, hogy mit olvasgassanak azok, akiket mélyebben érdekel a téma.

Én úgy tudom, hogy a szupravezetők egy részére megnyugtató (kísérletileg ellenőrzött) mikroszkopikus értelmezést ad az ú.n. BCS-elmélet (Bardeen, Cooper és Schrieffer nyomán). Az elmélet szerint a kristályban lévő rácsrezgések (fononok) közvetítésével effektív vonzás jön létre az elektronok között, és ezért ezek az elektronok párokba rendeződnek. Két ellentétes irányba álló spin-nel rendelkező elektron egy Cooper-párt alkot, melyeknek az össz-spinje nulla. Az elmélet szerint a szupravezető áram ezeknek a Cooper-pároknak a mozgásából adódik. Itt persze nem klasszikus mozgásra kell gondolni, a többi mikroszkopikus részecskéhez hasonlóan ezek is hullámszerűen mozognak a kvantummechanikai állapotegyenlet (nemrelativisztikus esetben Schrödinger-egyenlet) szerint. A Schrödinger-egyenletben szereplő hullámfüggvény nem egy fizikailag közvetlenül mérhető mennyiség, de szoros összefüggésben van azzal, hogy egy részecske mekkora valószínűséggel található a tér egy részében. Tehát a hullámfüggvény időbeli változása (amely a Schrödinger-egyenlet megoldásával kiszámolható) azt adja meg, hogy a Cooper-párok hogyan mozognak a kristályban. Mivel a Cooper-pároknak van elektromos töltése (2 elektron töltése), a hullámfüggvény alapján meg lehet adni azt az elektromos áramot, amelyet a Cooper-párok mozgása létrehoz. Ugyanakkor azt már a középiskolai ismereteink alapján is jól tudjuk, hogy egy drótban folyó áram környezetében mágneses tér keletkezik, hasonló történik a Cooper-párok által létrehozott áram esetében is: mágneses teret keltenek. Ha a szupravezető külső mágneses térben van, akkor a Cooper-párok éppen úgy mozognak, hogy mozgásukkal a külső mágneses térrel ellentétes mágneses teret hoznak létre. A mágneses erővonalak tehát a szupravezetőn belül éppen a külső mágneses tér tükörképét mutatják, azaz a szupravezető ideális diamágnesként viselkedik. A mágneses erővonalakat szépen mutatja ez az ábra: www.mindentudas.hu/i/0301/20030131mih_20.gif

Vannak azonban olyan szupravezetők (pl. a CeCu2Si2), amelyekre a kísérletek szerint nem működik a BCS-elmélet. Sok szupravezető anyag napjaink kutatásának tárgyát képezik, tudtommal jelenleg nincs egységesen kidolgozott, és széles körben elfogadott mikroszkopikus elmélet, amely minden szupravezetőre érvényes lenne.

További olvasnivaló:
www.superlife.info/hu/konyv/szupra/8.htm
en.wikipedia.org/wiki/Superconductivity
en.wikipedia.org/wiki/BCS_theory
en.wikipedia.org/wiki/Unconventional_superconductor
fermi.hu/node/18
fermi.hu/node/89

Aki az itt leírtaknál mélyebben szeretné megérteni, annak magyar nyelven az alábbi művet tudom ajánlani:
Sólyom Jenő: A modern szilárdtestfizika alapjai I-III. kötet (ELTE Eötvös Kiadó, 2002-2003)
A szupravezetésről a II. kötet 26. fejezet és a III. kötet 34. fejezet szól.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.16. 09:37:36

@ILLED: hát ööö, én nem vagyok tanár. a fizikához pedig érdeklődés szintjén kötődöm. értelemszerűen sok olyan dolog van, amit nem tudok. de soha nem is állítottam, hogy 100%-ig érteném a bemutatott jelenségeket. (sőt, többször volt már, hogy valami érdekelt, bemutattam, és tőletek kértem, hogy pontosítsátok, miről van szó).

@rupiuku: köszi szépen!

Keoni 2010.01.16. 11:12:03

@rupiuku: hmm tényleg köszönjük:) egyébiránt a magas hőmérsékletű, és a ferromágneses szupravezetőkre ez (ahogy utaltál is rá) tényleg nem igaz. (vagy legalábbis nem tudják hogyan igaz, vagy ilyesmi..)

Egyébként szerintem az MRI-ben használt cucc is érdekes, tudni illik, hogy a szupravezetőre kapcsolt áram abban érintetlenül évmilliókig gyengítetlenül kering:) Így tudnak nagy méretű, stabil mágneses tereket létrehozni, amik változatlanok az évek során:)

Shaddam 2010.01.18. 19:30:19

@Zsiros László Róbert:

Bealudtál?Moziban?Na Ez már scifi nekem :)

ILLED 2010.01.19. 09:58:09

@rupiuku: Nem kérdeztem még tanárt kvantumfizikáról. Egész egyszerűen általánosságban azokról a tanárokról írtam, akik szégyellik a nemtudásukat, és olcsó módon kibújnak a válaszadás alól. Ehhez sajnos volt szerencsém.

@Zsiros László Róbert: Annyiban tanár vagy, hogy sok fiatalt oktatsz itt a blogon. És szerintem jó tanár vagy.

petranyi 2010.01.19. 12:23:02

Hy

A csodák palotája link rossz.
Vessző van a pont helyett.

Gondoltam jelzem.

Bye

clarexx 2010.01.19. 13:09:36

@petranyi: ó,ezt én akartam :D
Amúgy én is próbáltam rámenni de nem volt jó.
Legalább látni hogy van akit érdekel a Csodál Palotája!

clarexx 2010.01.19. 13:10:16

Még annyit hogy én tegnap néztem meg moziban,IMAX-ban az Arénában!Csodálatos film,nincs még 1 ilyen!

Ezmostmiez 2010.01.20. 12:45:59

www.omikk.bme.hu:8080/cikkadat/bitstream/123456789/881/1/2004.06bol2.pdf
Tessék,egy cikk amely bizonyítja,hogy nem csak a svájci fizikusok játszanak a videóban bemutatott jelenségen alapuló vonatokkal,terepasztalokkal.:)

Gyugyu576 2010.01.20. 16:01:09

Zsíros László Róbert, hogy lehetsz ekkora eszméletlen nagy nyomorék? Nem elég hogy nyomi vagy, de a "poénjaid" is rohattul szánalmasok! (az olvasóktól elnézést kérek)

Gyugyu576 2010.01.20. 16:04:51

Ja kifelejtettem: Hihetetlen esetlen, hogy a tengerimalac az egyetlen poénforrásod, GRATULÁLOK hozzá.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.20. 16:22:11

@Ezmostmiez: Nagyon jó, köszi szépen a linket. =) Én nem mondtam, hogy csak a svájciak foglalkoznak vele, hanem azt, hogy tőlük láttam. =)

@Gyugyu576: Kedves Gyugyu576! Minden kritikát örömmel veszek, mert hiszem, hogy segítik a szertár projekt fejlődését. Azt értem, hogy a tengerimalacos poénforrásom - tekintve, hogy az az egyetlen - elég szegényes. Igyekszem a jövőben bővíteni a poénválasztékomat (bár hozzáteszem, alapból nem humor blogot készítek, tehát ez csak "mellékvonal"). Sajnos azonban a kritikád másik részét nehezen tudom kezelni. Az "eszméletlenül nagy nyomorék" és a "nyomi vagy" lehúzásokkal - érdemi megoldási javaslat híján - nem nagyon tudok mit kezdeni. Ha esetleg van konkrét tipped, hogy min és hogyan tudok változtatni, megfontolom. Köszönöm szépen.

RiChyE 2010.01.20. 17:02:06

Üdv Robi!
Szeretném megkérdezni hogy jan. 21-én nemtudod hogy ki tart előadást 14:00-tól az Öveges teremben?

XFGyX 2010.01.20. 18:22:48

@Gyugyu576: Én meg neked gratulálok hogy le tudod írni a "nyomorék" szót!

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.20. 18:59:34

@RiChyE: 14-től Sződi Szabolcs kollégám, ha minden igaz, akkor mechanika témakörben. Esetleg érdemes hamarabb menni, mert 13:30-tól be fogja kapcsolni a nagy Tesla trafót a földszinten, meg egyéb dolgokat, mint pl. a nagy van de Graaf generátort. És akkor lehet hajat égnek állítani. =)))

petranyi 2010.01.20. 20:59:17

Hy

Téged mikor látni az Öveges teremben mert a beosztásnál nem találtam csak azt hogy mivel kapcsolatban van előadás de hogy kitartja az nem volt odaírva.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.20. 21:09:17

@petranyi: holnap reggel 9:30-tól portugálul. =) amúgy pénteken egész nap.
hát az, hogy mikor ki van, azért nem rakjuk ki a honlapra, mert elég dinamikusan változik az időbeosztásunk. másrészt szerintem minden előadónk nagyon jó, úgyhogy fölösleges is lenne kiírni. =)

Bakido 2010.01.20. 21:57:43

Egészen új vagyok itt, ezért lehet hogy csak én nem tudom, miért pont tengerimalacok? (És ez nem burkolt nyomorékozás, csak érdekel:D)
Egyébként hol lehet neodímium mágnest szerezni? (Azért ezt kérdezem, mert a folyékony nitrogént úgysem mondod meg, nehogy leöntsem a kistestvéremet/tengerimalacomat, gondolom...)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.20. 22:30:48

@Bakido: Még volt korábban egy DNS-kivonásos videó. Ott mondtam, hogy tengerimalacból is simán ki lehet vonni ugyanezzel a módszerrel. Úgy emlékeszem, innen indult az egész nyomor...akarom mondani tengerimalacozás. =)
Neodímium ügyben egyszerű a kérdés: www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q=neod%C3%ADmium+m%C3%A1gnes&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=&aq=f&oq=neod%C3%ADmium+m%C3%A1gnes&fp=618425fe1508bf35
Nitrogén: hát, a linde meg a messer is forgalmaz (lehet, hogy rajtuk kívül mások is). De mivel elég szigorú feltételei vannak annak, hogy folyékony nitrogénhez juss, nem tartok attól, hogy nyakon öntöd a tesód. =)

Gyugyu576 2010.01.22. 15:34:26

Róbert! Kösz hogy elolvastad, nem akartam durva lenni. De azért HAJRÁ!!

pjoco 2010.01.22. 18:39:47

Ezt most láttam a Youtube-on rohadt jó!
www.youtube.com/watch?v=vsQh1AT6qUE

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.23. 06:09:51

@pjoco: a csodák palotájában van mágneses folyadékunk. lehet is vele szórakozni a kiállítótérben. de ha tényleg müxik ez a vidó, akkor megcsinálom. =)

pjoco 2010.01.25. 23:41:38

Rakj félre pénzt! :D
süti beállítások módosítása