Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

 • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
 • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
 • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
 • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
 • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
 • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
 • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
 • Eszenyi "aaaTom" Tamás
 • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Palack a szabadstrandra

2008.07.16. 07:49

Itt a nyár, a strandszezon. Hogy a homokban fekve se teljen unalmasan az élet, álljon itt egy rövid Szertár-kísérlet.

Még jó, hogy most, hogy ezt a bejegyzést írom, zuhog az eső. Mindenesetre két hete még javában nyárnak látszó évszak zajlott, akkorról van ez a kis videó is.

 

 

Mivel sok helyen rossz a hang(kártyád ;) ), röviden összefoglalom, mit kell tenned:

 1. Tölts meg egy műanyag palackot nedves homokkal! Elég félig, de nálam csak olyan palack volt, amelyet pont alul nehéz normálisan összenyomni.
 2. Hagyd leülepedni a homokot 10-15 percig! Ez idő alatt a homokszemcsék felvesznek egy ideális elrendezést. A homokszemcsék leülepednek, a víz pedig leginkább felül gyűlik össze. (Nekem nem volt időm ezt kivárni.)
 3. Öntsd le a fölösleges vizet! Épp annyi víz maradjon a palackban, hogy kb. fél centis legyen a vízszint a homok fölött.
 4. Nyomd össze a palackot! Az összenyomástól megbomlik a homokszemcsék ideális tömörödöttsége, és a keletkező "repedésekbe" leszivárog a víz a felszínről.
 5. Fordítsd fejjel lefelé a palackot! Ha még mindig nyomva tartod az oldalát, akkor nem fog kifolyni egy csepp víz/homok/iszap/sár/trutyi sem. (Az, hogy nálam pár csepp kijött, az a 2. pontban leírt hiba miatt volt.) Miért? Anélkül, hogy részletesen belemennék mindenféle reológiai magyarázatba (a reológia azzal foglalkozik, hogy mi folyik és mi nem), a nyomás hatására a vizes homok kevésbé fog folyni. Mondjuk semennyire. (Érdeklődőbbeknek: ez a jelenség a dilatancia - nyomás hatására az anyagok részecskéi között megnő a súrlódás, és így az anyag viszkózusabb, kevésbé folyó lesz.)
 6. Engedd el a palack oldalát! A homokszemcsék újra visszanyerik a nekik kedvező elrendezést. A víz pedig visszaindul a homok felszíne felé, ami most a palack aljánál van! Tehát a "homokoszlop" alja tömörödött lesz, a teteje meg folyósabb.

Na jó, ebben a leírásban azért vannak csúsztatások, de a jelenség sem olyan hú, de  nagyon egyszerű.

Ha megnéztétek az adást, ne felejtsetek el részt venni az első Szertár-szavazásban!

 

Zsiros László Róbert

4 komment

Címkék: víz fizika homok üdítő palack mozgókép nyomás súrlódás trutyi reológia

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr22570420

mateosking 2008.07.16. 13:14:07

hehe megint én vagyok az 1. :D kikell próbálnom, most már csak ien "nyárias" kisérletek lesznek?

Gamer-x 2008.07.16. 21:45:18

tök jó érdekes (csak sajnos túúúúl rossz a hangkártyám)XDXDXDXDXD

Gamer-x 2008.07.16. 21:45:56

ja!!!! második

Csavarhúzós 2008.07.20. 19:00:58

Érdekes!
A Youtube-on láttam egy hasonló videót, ott a palackhoz erősített szívószálban csökkent a víz szintje. Ezen fellelkesülve én is kipróbáltam, de nekem nem jött be. Úgy csináltam, hogy sódert (a nagyobb kavicsok kiszűrésével) tettem a PET-palackba, arra vizet. Nyomorgattam párszor, hogy a buborékok kimenjenek. Állt majd egy hónapot a fürdőszobában. Továbbra is azt csinálta, hogy ha megnyomtam a palackot, a vízszint emelkedett - ami nem túl meglepő. Szóval ezek szerint Szeged a lényeg :-) Most voltunk ott nyaralni, ha én ezt előre tudom...