Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

A tudomány alapjaiban való megrendülése

2008.12.03. 21:31

Korábban volt már pár adás, ahol voltak csúsztatások. Néha egész kisiklások is. De ez most más. Most alapjaiban inog meg a világrend.

Szeretek emailt olvasni. Kapok is szép számmal (igaz, ez relatív). Az emaileket témájuk szerint a következő csoportokba lehet osztani:

  • Témaajánlás - Ha valakinek van egy kísérlete, szívesen megosztja. Ez jó. Már csak azért is, mert örülök, hogy ha valaki tud valami érdekeset, arra szeretné felhívni mások figyelmét is. [Én is ezt teszem - remélem.]

     
  • Jutúbvideó - Ha valaki lát egy érdekes jelenséget valami videómegosztó oldalon, megírja. Ez is jó, bár igazság szerint, többnyire ugyanarról az 5-6 videóról van szó. Mivel szeretek mindenkinek válaszolni - és ez néha sok idő meg energia - bevallom, gyakran a kopipészt nevű nagy varázslót hívom segítségül...aztán kicsit személyre szólóbbra tervezem a választ. A gyakoribb jelenségek:

    I
    nstant jég I. (Na-acetát túltelített oldatával való ökörködés. Szép, érdekes, látványos, nekem még egyszer sem sikerült. Mihelyt meg tudom csinálni normálisan, lesz a Szertárban is.)



    Instant jég II.
    (Ez túlhűtött víz, mihelyt van jégmag, ami körül a jégkristályok kialakulhatnak, rögtön megfagy az egész. Gyönyörű. Fenomenális. Brilliáns. És egyéb jóságok. Ja, és nem kell feliratozni. Viszont erre is igaz, hogy macerás, itthon még csak véletlenül sikerült eddig. Vö. Instant jég I.)



    Kukoricapattogtatás mobillal
     (Gyönyörű. Látványos. De azon túl, hogy egy vírusmarketing kampányhoz készült film, túl sok alapja nincs. Valószínűleg egy mikrosütőből kiszerelt magnetront pakoltak az asztal alá, és így pattogott ki a kukorica.)



    Világító üdítő
    (Kamu. A srác valszeg luminolt tesz a cukrozott lónyálba, és úgy önti hozzá a hidrogén-peroxidot. Az a reakció valóban fényt csihol. Szép szóval kemilumineszkál. Én is próbáltam. Szétvágtam pár világító rudat, hozzányomtam az üdítőhöz, bele a hákettőókettőt, és...az egész lakás ragyogott, csak az üdítő nem. Oknyomozás folyt, eredmény megvan, de a sötétben takarítással járó macera után még gyűjtöm magamban az energiát a következő etapra.) 



    Sötöbö.

     
  • Gratulációk - Huh, hát ezek tényleg nagyon jól esnek. Ilyenkor úgy érzem, hogy van értelme csinálni a blogot. Csak ezt nem merem nagyon hangoztatni.
     
  • Kritikák - Néha rosszul esnek, de egy kis morfondírozás után belátom, hogy valóban több szem többet lát. Szóval tanulok belőlük. Ezek nyomán csiszolgatok a dolgokon folyamatosan - már amennyire a lehetőségeim engedik. Szóval köszönöm. (Van néhány kevésbé építő jellegű kritika is. Ezek rendszerint igen rövid emailek vagy hozzászólások, indokolás nélkül. Az íróiknak ezúton is szeretném kifejezni szívélyes üdvözletemet.)
     
  • Kérdések - Többnyire természettudományos jelenségekkel kapcsolatban vannak kérdések. Amennyire tudok, válaszolok. Ha nem tudok kapásból, megpróbálok utánanézni. Volt már adás, ami azért került be, mert valaki egy kérdéssel felhívta rá a figyelmemet. De azért hozzáteszem, nem biztos, hogy én vagyok a legkompetensebb (hú de szép szó!).
     
  • Mikor lesz már a következő? - Szándékosan hagytam ezt a végére. Mert ez olyan gáz. Mentegetőzni kell. Sok volt a munka, bedöglött a gép, satöbbi. Ez még akkor is vérciki, amikor tényleg így van. (Egy csúszást leszámítva tényleg így volt.) A csúszásoknak egy különleges esete azonban, amikor 

ALAPJAIBAN RENDÜL MEG A TUDOMÁNY

Hát akkor jöjjön egy kis kulisszatitok: Ma szokás szerint beállítottam a fényket, elővettem az állványt, rátettem a kamerát, és hadd szóljon! Felvezető szöveg, magyarázat, elköszönés. Amit közbe ékeltem volna jelenséget, ezután következett. Rutinügy. Rengetegszer bemutattam már. Annak idején kaptam rá magyarázatot. Ezt többször, többen meg is erősítették. És akkor, amikor saját magamat láttam a kontrollképernyőn, rádöbbentem, hogy a magyarázat nem lehet igaz. A jelenség működik, de tuti, hogy az nem állhat a hátterében, amit eddig hittem. Szóval a projektet lefújtam. Elővettem pár másik gondolatot, de azok vagy macerásak voltak, vagy nem voltak kéznél. Leültem hát a gép elé, és elkezdtem írni egy igen hosszúra sikerült mentegetőzést. És itt tartunk most...

 

Zsiros László Róbert

17 komment

Címkék: olvasmány

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr83802373

Tra Pista 2008.12.03. 22:31:35

Hát, nem erre számítottam, de azért hasznos :)

Én azért kíváncsi lennék mi is az a jelenség amit a vezérigazgató úr be szeretett volna mutatni nekünk :)

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.12.03. 22:42:05

Nah tessék...van ilyen! :)

A "kukorica pattogtatás mobiltelefonnal" témát Szilányi András a Szkeptikus Társaság blogján körüljárta: szkeptikus.blog.hu/2008/07/07/kukoricapattogatas_mobiltelefonnal

Ha érdekel valakit :)

Kow · http://skyweb.hu/kow 2008.12.04. 00:11:38

Mi ez a félbehagyott post? Olyan, mint amikor a sorozatoknál: "To be continued..." falramászok és várok egy hetet :)

Ugye nem egye hét lesz? :)

littlemat 2008.12.04. 00:17:20

De azt igazán megírhatnád, mi lett volna ma.

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.04. 01:49:55

Tudtam, hogy lapos a Föld! Sikerült lenézned alá? ;)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.04. 08:52:39

@ezobiooko: köszi a linket =)

@Tra Pista, littlemat: szándékosan hallgatok, mint a sír. aztán ha nem találok magyarázatot, lehet, hogy rátok bízom a megfejtést. =)))

@Kow: próbálom minél hamarabb...

@Babarum: igen. és egész praktikus, mert takarításnál csak besöpröm alá a szemetet. =))

relli1 2008.12.13. 15:47:15

na...történt azóta valami?

amúgy mindenkit üdvözlök!!!

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.13. 16:08:02

@relli1: történt. feladtam. =) holnap, ha lesz időm, csinálok egy videót mélyen tudományos vitaindítónak. =))

crok 2008.12.13. 20:50:03

erősen várom :)

bolhabetu 2008.12.21. 23:44:05

Én is várom.

A Youtube tele van ilyen videókkal.

Itt egy eset, ahol a bemutatót tartó csajnak nem esett le a húszfilléres, és felrakott egy videót, ahol a magyarázat, amit adott, hibás volt. Az ilyenekből lehet a legtöbbet tanulni.

www.youtube.com/watch?v=7Ue2VYJZKsg

Valaki egyből helyesbített is.
www.youtube.com/watch?v=J8ssVVM8od4

(Angol nyelvű videók. Kattintás előtt tessék bekapcsolni a biztonsági övet, mert fokozott geek-veszély.)

PETI 2008.12.22. 10:20:07

ez nem az miatt van, mert a levegő oxigénje elég?
Ezért alszik el a gyertya is.
(kémiatanárunkkal ezt tanév elején megcsináltunk és kimértük hogy kb 20-21% hiányzott)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.22. 18:48:32

@bolhabetu: hát most feladtad a leckét.

1. végignéztem a csaj videóját (ez a party trick that sucks cím nagyon ott van!). első nekifutásra nem találtam benne semmi kivetnivalót. vártam a hibás magyarázatot.
(akik megnézték, de esetleg nem tudnak angolul: a vízszint azért emelkedik meg, mert a gyertya égésekor elfogy az oxigén a pohárban, és a helyét a víz tölti ki. a pohárban kisebb lesz a nyomás, a külső levegő nyomása benyomja a vizet a pohárba).

2. elkezdtem nézni a hapsi videóját. amikor azt kezdte mondani, hogy miért csak a végén emelkedik meg a víz, éreztem, hogy a hőre fog rátérni (magyarázat: a vízszint azért emelkedik meg, mert a gyertya lángja felmelegíti a levegőt, és miután a gyertya kialszik, a levegő is lehűl, a hidegebb levegőnek kisebb a nyomása, így a külső légnyomás benyomja a vizet a pohárba)

3. kirohantam a konyhába párszor megcsinálni a kísérletet [sajnos kamera nélkül]. én is az oxigénfogyasztós magyarázatot ismertem eddig.

tapasztalatok:

A., a vízszint attól a pillanattól kezdve emelkedik, hogy ráborítom a poharat (ahogy a poharat leborítom, a víz kiszorul alóla. nagyjából akkor éri el a pohárban a víz szintje a külső vízszintet, amikorra a gyertya szinte teljesen kialszik)

B., megismételtem a kísérletet úgy, hogy a gyertyát az asztalra tettem, úgy rá a poharat. amikor a gyertya elégett, villámgyorsan betettem a poharat a vízbe. nem emelkedett meg a vízszint (pedig pont annyira melegedett fel benne a levegő, mintha a vízben álló gyertya melegítette volna).

Következtetés (és javítsatok ki, ha nincs igazam):

- az oxigénfogyasztós elmélet még mindig reálisabb (a fickónak igaza van, hogy a tömeg megmarad a poháron belül, de a térfogatarányok változhatnak!)

- tény, hogy a hideg levegőnek kisebb a nyomása, de akkor amikor a gyertya FELMELEGÍTETTE a levegőt, miért nem bugyborékolt ki a víz...vagy legalábbis egy ideig nem kellett volna beáramlania.

Ha van fizikus közöttetek (aki tudja is a magyarázatot), szívesen várom a véleményét. =)))

Mirabilis 2008.12.22. 22:44:44

Ha lehet egy kicsit kémikusabb megközelítés:
Tudomásom szerint a gyertyaviasz nagyrészt szénhidrogénekből áll. Ezek égésekor szén-dioxid és víz keletkezik valahogy így:
CnHm + (n+m/4)O2 = n CO2 + m/2 H2O (ez így egy kicsit fura, de a képletekben jobb alsó indexben van n, m és 2).
Ebből talán látszik, hogy a keletkező gáz mennyisége nagyobb a felhasználtnál. Viszont a keletkező víz egy része valószínűleg már ekkor lecsapódik pl. a pohár hideg falán, így csökkenhet a nyomás, lassan emelkedhet is a vízszint.
Szerintem azért a végén emelkedik jelentősen meg a vízszint, mert amíg ég a gyertya, a hő hatására keletkező víz egy része gáz halmazállapotú marad, valamint a keletkező gázok felfelé áramlanak. Ahogy elalszik a láng, a nehéz szén-dioxid lesüllyed, és itt jön a fontos dolog: a pohárban lévő többi gáznál (oxigén, nitrogén) sokkal jobban oldódik az ott lévő vízben, + a víz is nagyobb mennyiségben csapódhat le, így jelentősebben csökken a pohárban a nyomás.
Szerintetek?

Mirabilis 2008.12.22. 22:51:41

Egyre erősödik bennem, hogy a szén-dioxid oldódása a jó magyarázat. Pl. Laci, a "B" tapasztalatod miatt is, ahol amikor felemelted a gyertyáról a poharat, pont a jó nehéz, nagy sűrűségű szén-dioxidot vesztetted el vele.?!

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.23. 09:37:06

@Mirabilis: ez egész meggyőző (bár ilyen gyorsan beoldódna a szén-dioxid?). ugyanakkor, ha a széndioxid beoldódik a vízbe, akkor az magyarázatot adhat arra is, hogy miért a pohár térfogatának ötödéig emelkedik a vízszint.

igaz, így meg visszakanyarodunk az eredeti hipotézishez (az O2 fogyására visszavezethető vízszint-emelkedés) annyi különbséggel, hogy nem közvetlenül emiatt emelkedik a vízszint.

kicsit fáradt vagyok, bocsi. =))

bolhabetu 2008.12.23. 17:38:55

Fizikus nem vagyok, amikor pár hónapja kipróbáltam nekem a gyertya kialvása után kezdett el gyorsan emelkedni, amelynek oka a keltkezett vízgőz lecsapódása volt, amit a pohár falán meg is figyeltem, szóval, ha jobban belegondolok Shane videója sem volt kifogástalan, fel is hívtam a figyelmét a párára egy kommentben.
Az a helyzet hogy mindenkinek igaza van.
1. Elfogy az oxigén.
2. Ettől kialszik a gyertya, és lehűl a pohárban maradt gáz.
3. Kicsapódik a vízgőz a pohár falára.

Mirabilis 2008.12.23. 22:40:40

Visszakozom, úgy tűnik, a szén-dioxid oldódása nem okozhat ekkora nyomáscsökkenést (bár talán kissé besegít). Kipróbáltam ugyanis egy olyan keskeny pohárral, amiben a mécses és a pohár fala között alig volt vízfelszín, és így is szépen megemelkedett a vízszint. Így már csak egy tippem maradt: a lecsapódó víz.
süti beállítások módosítása