Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Új Szertár

2010.02.11. 08:32

Sziasztok!

A Szertár új címe:

www.szertar.com

Ezen az oldalon várhatóan már nem lesz több frissítés.

RbLc

Zsiros László Róbert

15 komment

Címkék: szolgálati közlemény olvasmány

Meglepetééééééééééééés

2010.01.31. 21:18

Van két meglepetésem. Egyrészt a mai kísérlet, másrészt pedig

ez.

Zsiros László Róbert

9 komment

Szeszrakéta

2010.01.23. 21:26

Alkohollal hajtott rakéta, de jóformán akár Szertár werkfilmnek is elmegy...

Izgalmas kis szabadtéri kísérletfelvétel volt. Most először volt operatőröm* is, de mire sikerült beállítani mindent, besötétedett. Ami, ha úgy vesszük, jobb is, mert sehogyan sem akart repülni a rakéta.

Kénytelen voltam tehát a szöveg felvétele után új helyszínt találni. 

 

Én 96%-os etanolt használtam, de természetesen jó a denaturált szesz is. Kapcsolódó infót a sugárhajtóműves kísérletnél találtok.

Azért tényleg ne a szobában csináljátok meg. Esetleg felgyújthatjátok a házat... Ha pedig tényleg a hideg volt az ok, akkor lehet, hogy kénytelenek lesztek tavaszig várni vele.

*Köszönet Horváth Dávidnak.

 

Zsiros László Róbert

32 komment

Címkék: alkohol veszélyes égés rakéta fizika palack mozgókép

Educatio 2010

2010.01.23. 09:09

Kísérletek ma a SYMA Központban!

Csak egy gyors közlemény: ma 11:30-tól és 15:00-tól a Csodák Palotája színeiben ott leszek az Educatio 2010 rendezvényen a SYMA Központban. Lehet jönni kísérletezni, meg okulni az oktatásról. A rendezvény ingyenes.

Pár perce felvettem a kísérletet, végre sikerült teljesen. =) Educatio után megvágom, és felteszem.

 

 

Zsiros László Róbert

4 komment

Címkék: ajánló szolgálati közlemény olvasmány

[Fakk!]*

2010.01.20. 20:10

Történt, hogy a kamerám a felboruló állványról 9,81 m/s2 gyorsulással száguldott a föld felé, majd az ütközés következményeként letört róla egy létfontosságú tosz. Per pillanat szárad a ragasztó**, nem bizgerálom, viszont jöjjenek a gyakran ismételt kérdések.

Az elmúlt két hétben tartósan napi 15 fölé emelkedett a Szertárral kapcsolatos, érdemben megválaszolandó emailek száma a postafiókomban***. Mivel általában szeretnék mindenkinek válaszolni, és a kérdések gyakran átfednek, ezt a kis forgatási kényszerszünetet kihasználom egy újabb kis GYIKolásra. Azokat a kérdéseket rakom ide, amelyek szinte minden nap előfordulnak. (Aztán holnap vagy holnapután jön az új kísérlet, nyugi.)

 

Ajánlhatok egy kísérletet?

Általában ez a kérdés egy, az alábbihoz hasonló email formájában érkezik:

"Szia! A héten nem volt videó. Gondolom, kifogytál ötletből. Láttam egy tök jó videót a neten egy kísérletről. Te is megcsinálhatnád! Itt a link..."

Nagyon örülök, amikor kísérleti témákat dobtok fel, de kérlek, gondoljátok át, hogy hol láttátok az adott kísérletet. Ha valami népszerű videomegosztó vagy hírportál főoldalán, akkor jó eséllyel én is láttam (vagy másoktól már megkaptam). Az abszolút toplistás kérések az instant jég, az egypólusú motor és az eltűnő üveg. Lesznek majd. Becsszó. Ezeket, kérlek, már ne kérjétek! Van még egy sor olyan kísérletfelvetés is, ami

a., kamu,

b., nagyon macerás,

c., nagyon drága,

d., kamu, nagyon macerás és nagyon drága.

 

Ajánlanál kísérletet?

(Ez a leggyakoribb kérés.) Általában az email valami ilyesmi:

"Szia! Kísérletet kell csinálnom fizika / kémia órára, mert ötöst akarok / bukásra állok / utál a tanár / utálom a tanárt." 

Próbálok segíteni, de ha azt sem mondjátok meg, hogy hozzávetőlegesen milyen témakörben gondolkodjak, hanyadikosok vagytok, akkor nehéz. Javaslatok:

1. Nézzetek szét a Szertáron (rövidesen jobban kereshető kulcsrendszer lesz, ígérem). Ha volt már fenn olyan kísérlet, ami tetszik, akkor nézzétek meg a videót és a hozzá kapcsolódó megjegyzéseket. A kettő alapján általában már össze lehet rakni a kísérletet.

2. Ha tudjátok, milyen témakör, keressetek rá a neten. Magyar oldalakat is találni szép számmal, de angolul még szebb számmal ontja ki magából a találatokat a gugli. Súrlódás esetében mondjuk a "súrlódás + kísérlet" vagy a "friction + demonstration" kulcsszavakon át már biztos el lehet indulni. (Nagyjából én is így csinálom.)

Persze jönnek nagyon eredeti felvetések is szép számmal. Alapból ne fogjátok vissza magatokat, de az olyan videókat, amelyek csak hajszál híján nem kerültek be a legnézettebb youtube videók közé, már ne küldjétek. Köszi.

 

Mi az MSN-ed / Skype-od?

"Szia! Lenne pár kérdésem egy kísérlettel / a házimmal kapcsolatban. Megadnád az MSN-ed, hogy ott megbeszéljük?"

Nem használok MSN-t. (Skype-ot igen, de az most más kérdés.) Kérlek, tömören fogalmazd meg emailben, hogy mi a kérdés, ha tudok, válaszolok, ha nem, akkor chatablakban sem tudok. (Lásd továbbá az előző és a következő kérdést.)

 

Segítenél? Nem értem az anyagot / nem tudom megcsinálni a fizikaházit.

"Szia! A kedves osztályfőnököm, akit imádok / a szemét fizikatanárom feladott egy házit / beadandót / kiselőadást, de nem tudom megoldani / megírni / összerakni."

"Szia! Most tanuljuk a ...-t, de nem értem. Magyarázd el légy szíves!"

(Ezek a második leggyakrabban érkező emailek, és egyben a legidőigényesebbek megválaszolni.)

Hát sajnos van két probléma. Az egyik, hogy nem vagyok fizikatanár. Ebből az is következik, hogy nem biztos, hogy kapásból rá merek vágni egy választ olyan kérdésre, ami nem a szakterületem, utánajárni pontosan, felkészülni arra, hogy hogy tudom rendesen elmagyarázni, nagyon sok idő. (Egy-egy Szertár-videó vagy a Csodák Palotájában egy új kísérlet előtt igyekszem alaposan utánajárni az adott jelenségnek, és még így is becsúsznak bakik.)

A másik gond, hogy alapból a tanár feladata lenne, hogy megértesse veletek az anyagot (Na, most veszítettem el az eddigi tanár nézőket! =) ). Ő tudja, hogy mit adott le addig, milyen előzményt milyen szinten ismertek. Biztos vagyok benne, hogy minden tanár örül, ha a diák értelmes dolgok iránt érdeklődik, és a célja, hogy megértse az anyagot. (Na, most visszaszereztem párat...) Úgyhogy nyaggassátok őket nyugodtan! (...és ismét elvesztettem őket.) =)

Ha minden kötél szakad, marad a google, wikipedia vagy a könyvtár.

(Azért volt már kivétel. Pl. nagyon élveztem a fotoszintézis sötétszakaszának megvitatását. =) )

 

Eljönnél hozzánk a suliba kísérletbemutatót csinálni?

"Üdvözlöm! Az iskolánkban havonta / évente / rendszeresen / rendszertelenül / eddig soha, de majd mostantól van kísérletezős nap. Nagyon örülnénk, ha el tudna jönni egy rövid bemutatót tartani a gyerekeknek. Kérem, írja meg, hogy milyen feltételek mellett vállalná."

"Szia! Nem jönnél el hozzánk megtartani egy kísérletes fizikaórát? Jó fej a tanárunk, megengedné, meg már fel is vetettük neki és ő igent mondott."

Sajnos ahhoz, hogy egy előadásra való kísérletet összeállítsak, felkészüljek, elmenjek, megtartsam, stb. nagyon sok idővel jár. Egyelőre ezeknek a kéréseknek - bármennyire is szeretnék - nem tudok eleget tenni. Fel szoktam ajánlani, hogy a Csodák Palotájának van olyan "utazó előadás" szolgáltatása, hogy akár a kollégáim, akár én kimegyünk iskolákba, rendezvényekre kísérletezős előadást tartani. Nagyon szórakoztatóan és persze vérprofin. =)

 

Randiznál velem?

"Szia! Nagyon helyes srác vagy, teljesen oda vagyok érted. Csatoltam magamról  egy tucat képet. Ez pedig a telefonszámom: +36..... Randiznál velem?"

Na jó, ilyen kérdés relatív ritkán érkezik. =)

 

A vicc, hogy mialatt ezt megírtam, jött újabb két mail. =)

-------------

*Vagy [fekk] vagy [eféjkú], ahogy tetszik.

**Köszönet érte Nagy Viktornak. =)

***Gondoljatok bele: emailenként átlag egy perc olvasás, három perc válaszadás, az napi egy óra levelezgetés...és ez csak a Szertár... Oké, gyakran kopipésztelek, így csak háromnegyed óra. =)

Zsiros László Róbert

24 komment

Címkék: szolgálati közlemény olvasmány

Szupravezető

2010.01.13. 11:45

A mai menü folyékony nitrogénnel hűtött, szupravezetővel töltött kocsi neodímium pályán.

A tegnapi sokk után, most következzen egy igazi kísérletes bejegyzés. Bár a kísérletet nagyon egyszerű összerakni, otthon azért egy picit bajos lehet megcsinálni. 

Valahogy azok a fotókkal gazdagon díszített, külföldiről fordított szakácskönyvek jutnak most eszembe, amelyek tele vannak egyszerű receptekkel, csak épp a hozzávalókat nem lehet a tecsóban beszerezni.*

Azért jó étvágyat!


 

* De mint ahogy az éttermekben lehet kapni különlegesebb kajákat is, így ha elmentek a Csodák Palotájába, jó eséllyel élőben is nézhettek, láthattok, birizgálhattok szupravezetőt az Öveges-teremben. Arról nem is beszélve, hogy az iskolás csoportok most maguk kérhetik, hogy milyen előadásokat szeretnének látni, és mindez még jóárasítva is van

 

 

Zsiros László Róbert

40 komment

Címkék: veszélyes mágnes nitrogén mozgókép neodímium szupravezető

A Szertárnak annyi?

2010.01.12. 19:16

Egy uniós rendelet miatt könnyen lehet, hogy sanyarú idők várnak az egyik legnépszerűbb magyar ismeretterjesztő videoblogra.

Pár napja egy barátom (név és cím a szerkesztőségben) hívta fel a figyelmem egy uniós jogszabályra. Bizony, jobb lett volna időben észbe kapni, mert ez jócskán odacsaphat a Szertárnak.

Az Európai Parlament és a Tanács 2008 decemberében hozott egy rendeletet. Nem épp könnyű esti olvasmány, úgyhogy egy mondatban (a minket érintő) lényeg: az EU tagállamoknak - így Magyarországnak is - át kell állniuk a vegyi anyagok nemzetközileg elfogadott, egységes jelölési rendszerére, a GHS-re.

Valójában azonban a rendelet nem más, mint egy globalizációs pofon a Szertárnak. Hatálybalépésével ugyanis kiüresedett a jelenlegi Szertár logó: azt már senki nem köti össze - finom asszociációs síkok közt ugrálva - a természettudományokkal, és a hozzájuk kapcsolódó mókával és kacagással. A logó most már az eszmei tartalom lehántásával azzá kopárodott, ami: mindössze egy narancssárga alapon egy fekete X.

Vajon mi lesz az EU következő lépése? Kitiltja majd a tanórákról a sok-sok tanulói kísérletezgetést? Netán minden eszközzel gátat szab majd a már ma is oly' magas színvonalú természettudományos oktatás kiteljesedésének?

De még mielőtt megkongatnám a vészharangot, van még remény: egyrészt 2010. december 1-ig még van türelmi idő, és azalatt is lehet kiskapukat keresni. (Egyet már találtam is, amivel 2012-ig lehet kitolni a határidőt.)

Másrészt pedig még mindig ott van a lehetőség arra, hogy összehozzunk egy GHS-kompatibilis logót.

Mondjuk egy ilyet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tengerimalac-alapot innen vettem.

Természetesen ez a bejegyzés csak poén. Holnap vagy csütörtökön jön az új kísérlet.

Zsiros László Róbert

8 komment

Címkék: poén olvasmány

Sugárhajtómű házilag - hát így!

2009.12.31. 13:17

Íme a megfejtés a múltkori játékra. 

 

Nagyon köszönöm mindenkinek a megfejtéseket, örülök, hogy ennyien foglalkoztatok vele.

Egyébként magát a jelenséget még vagy két éve láttam, azt egyszerűsítettem picit. Persze utólag kiderült, hogy elég sokan csinálják így. =)

BUÉK mindenkinek!

Zsiros László Róbert

27 komment · 1 trackback

Címkék: konyha alkohol veszélyes égés fizika mozgókép

Sugárhajtómű házilag - de hogyan?

2009.12.19. 21:22

Csináltam egy egyszerű kis sugárhajtóművet. Nektek már csak azt kell megmondanotok, hogy hogy működik.

Úgy is mondhatnám, hogy itt a karácsonyi játék ideje.

Nézzétek meg a mostani webizódot, és magyarázzátok meg a látottakat-hallottakat!

 

 

Fontos infók a játékkal kapcsolatban

- A megfejtéseket a jatek[kukac]szertar[pont]com címre küldjétek!

- 2009. december 28-án éjfélkor lezárom a játékot, ami az után érkezik email, nem veszem figyelembe. Sorsolásos-megfejtéses videó valószínűleg december 31-én lesz.

- Ami - szerintem - igazán érdekes, az az, hogy miért ad ki ilyen hangot a befőttesüveg. (A végén az elrepedés "véletlen" volt. De legalább felhívja a figyelmet a veszélylehetőségekre.)

- Részmegoldásokat nem fogok elfogadni (pl. tudom, hogy x-t öntöttél a befőttesüvegbe, de nem tudom, miért ad ilyen hangot).

- Az eddigi játékokkal ellentétben nem fogok visszaírni, hogy jó-e a megoldás vagy sem, és külön segítséget sem fogok tudni adni emailben. (Bocs, de egy csomó vizsgám van, most nincs időm levelezgetni. Nézzétek el! Köszi.)

- Természetesen, ha más anyagot mondtok, mint amit én használtam, de azzal is meg lehetne csinálni ezt a jelenséget, el fogom fogadni.

- Ezúttal is küldhettek videót vagy fényképet, hogy alátámasszátok, helyes az elgondolásotok.

- A megoldáshoz bármilyen segédeszköz megengedett. A tengerimalac is. (Apropó, szerintem nagyon jó a szertáros láda! Köszi Gábor! =) )

- Na, kellemes ünnepeket, és jó kísérletezgetést!

 

Zsiros László Róbert

38 komment

Címkék: játék veszélyes fizika mozgókép

Könyvválasztó

2009.12.09. 21:51

 Kísérlet vizsgaidőszakra.

Nem is szaporítom a szót. Mennem kell tanulni. 

 

Zsiros László Róbert

18 komment

Címkék: könyv fizika mozgókép súrlódás

süti beállítások módosítása