Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Akár 90%-os energiamegtakarítás szabadenergiával

2008.11.05. 23:31

Az iskolában kevés szó esik a szabadenergiáról. Ez nem véletlen, hiszen az oktatás/kutatás az energialobbi érdekeit szolgálják. Könnyen belátható, milyen következményekkel járna rájuk nézve, ha elterjednének a tértechnológia vívmányai.

Vannak jelenségek, amelyek látszólag ellentmondanak a termodinamika alapszabályainak. Persze ez annak köszönhető, hogy a termodinamika szabályai - szándékosan - "lebutítva" kerülnek a tankönyvekbe.

A térben szabadon - és óriási fölöslegben - létező energiáról szó sem esik a fizikakönyvekben. Pedig ha figyelnénk a térenergia csomópontokra, akár a mindennapokban is sokat tudnánk vele spórolni a villany- és gázszámlán.

A térenergia-jelző műszert egy tévéműsorban láttam, és annak mintájára készítettem én is egyet. Talán nem olyan profi, mint az eredeti, de azért elég jó hatásfokkal működik.

 

 

A vákuumenergia és a vákuumréteg legyen veletek!

 

 

 

Zsiros László Róbert

29 komment

Címkék: konyha veszélyes víz fizika mozgókép nyomás forrás vákuum mikrosütő

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr23753153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crok 2008.11.06. 00:19:20

Vákuumenergia :D Szeretem a szerda estéket. A Dr House után Szertárt nézni a legjobb :)
A kísérlet furcsa, a kukta is hasonló elven működik asszem és érdekes, hogy így is lehet vizet forralni.
Megyek, alszom kicsit. Hajrá Szertár :)
Ja, és Muukoggy! :D

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.11.06. 07:39:51

Mhhh... még 11% és lehet pályázni Gyuri bácsinál :D

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.06. 08:12:42

crok: igen, nem is mertem hamarabb feltölteni, mert féltem, hogy csődbe megy a TV2. =) a kukta "fordítva" működik. ott pont hogy nagy a nyomás. ezt az alacsony hőmérsékleten való forralást akkor használják pl., amikor a lekvárokban meg akarják őrizni a vitaminokat (azok lebomlanának a magas hőmérsékleten).

ezobiooko: aaaaaaaaaaaaaa, ez a 11% jó volt. =)))

Babarum · http://babarum.hu 2008.11.06. 09:24:59

Az a jó, hogy te még a vízbül is ki tudod venni a zoxigént! :)

gatsy 2008.11.06. 09:47:53

Ismét egy nagyon jó fajta kísérlet! Zseniális. Rááadásul olyan amit tudok, hogy így müxik, de "normál" körülmények mellett nem tudtam (eddig) megcsinálni.

Köszi!

Minusz 2008.11.06. 18:30:20

XD
először azt hittem hogy valami hülye vízér energiát meg hasonlót akarsz bizonygatni:D
a "térenergia" jelző műszert nem valami echo tv-n vagy ilyen táltos műsorban láttad?:D

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.06. 20:57:24

minusz: nem. egy országos kereskedelmi adó reggeli műsorában. igaz, nem térenergia volt (egy meghajlított drótdarab volt, ami pörögni kezdett valami energiára. de előtte MEG KELLETT KÉRDEZNI a pöcköt...). bevallom, összemostam pár kifejezést. =)

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.11.06. 22:41:56

Noh...

Egy megrögzött ezó/energetikus fanatikusnak megmutattam az első 1 percet. Hívtam, hogy valami érdekeset találtam, és nézze meg, mi a véleménye...

Elégedetten hátradőlt, és lenéző mosoly kíséretében annyit mondott: "Nah ugye!"

Sajnos ekkor folytattam e lejátszást! :D :D :D

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.07. 08:45:49

ezobiooko: =)))))))))))))))

és mi van, ha a mikrosütő a kamu? és valóban a vákuumenergia? tudod, valahogy meg kell győznöm a "gonosz tudósokat" is. =)))

QQRIQ 2008.11.07. 20:24:50

Ez mind szép és jó! :) Már majdnem elhittem ezt a "térenergia" című jelenséget... :D Én arra lennék kíváncsi hogy mi történne akkor ha én megpróbálnám lefagyasztani a vákuum kezelt vizet? És a hűtőben felforrna-e?
+ kérdés: ezt kakaóval is el lehet játszani? :D :D :D

mig8 2008.11.08. 22:02:26

Próbáltad már fecskendővel? Tégy egy fecskendőbe némi vizet, levegőt ne, szóval legyen összenyomva annyira, hogy csak a víz legyen benne. Majd hirtelen rántsd szét úgy, hogy a fecskendő végét befogod. Így is alcsony nyomást tudsz létrehozni és felforr a vized.

Persze a te show-d jobb volt. :-)

Jedlik 2008.11.11. 23:54:10

Fecskendobe harmadaig vizet szivsz fel, aztan befogod, es elkezded jo erosen huzni huzni, de felszivni nem tud semmit, vakuum keletkezik, nyomas leesik, viz felforr a fecskendoben. probaljatok ki ti is. :)

Jedlik 2008.11.11. 23:55:23

Orulok, hogy nem olvasom a kommenteket. Legkozelebb majd mielott irok valamit, olvasok is.

Suhi 2008.11.12. 16:14:44

Ciki vagy nem, én elhittem az elején a szövegedet... :) :)
Hogy lehet ilyen hülyeséget komolyan előadni... :) :)
Az a "táltos bigyó" mondjuk gyanús volt...
Ez is tetszett, ahogy a többi kisérlet. Komolyságos! :) :)

Peti 2008.11.12. 18:02:38

Hello!
Egyik ismerősöm mutatta az oldalt és egyszerűen fantasztikus.Jó, hogy vicces dolgokról csinálsz videót és ez még növeli egy kicsit az IQ szintet is és az is nagyon tettszik, hogy saját videókat csinálsz nem másokét veszed el.
Tök jó lenne egy olyan videó amiben bemutatnád a nátrium-acetátot és az érintésre fagyó jeget
(ha nem tudod miről van szó akkor írok egy e-mail-t, csak jelezd)
Az nagyon látványos lenne.

Vajda Dani 2008.11.12. 19:21:41

Sziasztok! Zsiros László Róbert azt akarom mondani,hogy én is szeretnék egy ilyen weboldalt csinálni Tudsz nekem ebben segíteni?
Előre is köszönöm

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.12. 20:15:30

@Peti: köszi. ismerem a na-acetátot. lesz. majd. majdmajd. elég macerás (és $$$).

@Vajda Dani: hát ööö, konkrétan mire gondolsz? www.blog.hu, ott tudsz regisztrálni, követed a lépéseket. Ha valahol elakadsz, a support segít, ha írsz nekik. Vagy mire gondoltál? Írj mailt, és megbeszéljük...

hu_neutrino 2008.11.13. 10:13:38

Szerintem indulhatnál a www.ufomagazin-net.hu/ pályázatán, ha csinálsz egy működő örökmozgót, 3 millió Ft üti a markod. Bármilyen szabadenergiával működő géppel indulhatsz.
Igazából az is elég, ha az örökmozgó 1 órán át működik (sic!)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.13. 10:33:38

@hu_neutrino: persze, hiszen egy óra is lehet örökkévalóság. mondjuk egy szóbeli alkotmányjog vizsgán. =))))

Peti 2008.11.13. 13:59:53

Zs.L.Róbert:Bocsi hogy lerövidítettelek, de házilag is lehet csinálni szódabikarbónából és ecetből na-acetátot.
Itt van:
Szódabikarbónára ha ecetsavat öntesz megkapod a nátrium-acetátot!

-84g nátrium-hidrogénkarbonát és 750g 8%-os ecet reakciójánál szinte az összes víz elpárolog, és így nagy tisztaságú nátrium-acetát, vagy ennek kristályos formája kapható.

-CH3–COOH + Na+[HCO3]– → CH3–COO– Na+ + H2O + CO2

és ha nem találsz 8%-os ecetsavat itt a saját számításom hozzá:
750g:5=150g
4*150g=600g 5%-os ecetet és
1*150g=150 20%-os ecetet kell vegyíteni
mert:
4*5+1*20:4+1=8%-os ecetet kapsz
(úgy gondolom érthető és szerintem jó de gyorsan írtam a számítást így nézd át)
Remélem tudtam segíteni.

Minusz 2008.11.14. 16:34:33

emberek,mi a ráknak Na-acetátos macerás pacsmaggal foglalkozni??sima desztvízzel mért nem jó?

pl ezen a videón még csak nem is desztvizet használtak,hanem valami szénsavmentes ásványvizet:

www.youtube.com/watch?v=sXIsocNs3vY&eurl=http://pyrocenter.hu/tuzijatek/videogaleria/showvideo.php?video=133

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.14. 18:51:01

@Minusz: mert a két jelenség ég és föld. =) annak viszont örülök, hogy ezúttal magyar oldalról terjed ez a videó =)))

Peti 2008.11.14. 20:18:27

@Minusz:én másra gondoltam,de ez is jó :P !
Itt egy vidi róla!
www.youtube.com/watch?v=aC-KOYQsIvU

A szerelő 2008.11.17. 03:13:10

Áááá.. én már rögtön tudtam, hogy kacsa az egész. A térenergiamérőd azonnal elárult, hiszen rossz irányba volt hajlítva a drót, az úgy nem működhet. Na de ha ha ellenkező irányba görbítenéd, az mindjárt más lenne :)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.17. 06:20:30

@A szerelő: Nem az volt az egyetlen gond. Láttam egy műsorban, hogy előtte meg kell kérdezni a drótot, hogy melyik irányba forgás jelzi az igent. Ezt elmulasztottam. Így össze-vissza forgott. Lehet, hogy nem is ott volt a térenergia-csomópont. Hoppá, lehet, hogy ha jól csinálom, tényleg működik mikrosütő nélkül is????????? =))))

ghostchemist 2008.11.26. 13:39:37

Nagyon jó blog, szükség van vicces ismeretterjesztésre, a gyerekek csak erre fogékonyak.

De egy megjegyzés: a palackban a víz nem forrt. A gyorsan kialakuló vákuum tényleg forralhatja a vizet de itt már eleve vízgőz volt a gáztérben és az kondenzált le a hideg hatására. Az egyensúlyi nyomás elérése után egyszerűen nem kondenzál tovább. A buborékképződésnek jelentős kinetikai gátja van (a kis buborék felületi feszültsége nagy), ráadásul az üveg alján a hidrosztatikai nyomás miatt nagyobb a nyomás, mint a tetején, így sokkal könnyebb a tetején párolognia.

Amit láttunk, az a vízben oldott levegő felszabadulása volt a csökkentett nyomás hatására. Ha előzőleg jól kiforralt vízzel csinálod a kísérletet, nem fog bugyogni.

Marvin 2008.11.28. 19:17:27

ghostchemist 2008.11.26. 13:39:37

osztom véleményedet

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.28. 20:15:17

@ghostchemist: hmmm, nekem eddig még mindig bugyogott, bár eltérő mértékben. köszi a magyarázatot. mindig tanulok (-lunk) valami újat. =))))

bizsergefa 2009.08.11. 22:57:00

@Minusz: oké legyen és azzal hogy kell?
süti beállítások módosítása