Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Így kell pezsgőt bontani!

2008.12.31. 00:00

Mivel virslit mindenki tud főzni, petárdázni meg tilos, ezért a szilveszeri Szertár-adásban a pezsgőbontás egy nem klasszikus módja következik.

Persze a jelenséget jó megjegyezni, mert sörösüveggel ugyanígy működik.

Talán keveseknek tűnt fel, de ez az adás nem az üveg tulajdonságairól szólt. Nem is arról, hogy hogy kell pezsgőt bontani. De még csak nem is a szilveszterről. Valójában azt akartam szemléltetni, hogy -5 °C körül a mimikai izmok erősen veszítenek aktivitásukból.

Zsiros László Róbert

36 komment

Címkék: konyha üveg pezsgő fizika feszültség lendület palack mozgókép

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr73848775

őszecske 2008.12.31. 07:21:05

Na, így nyítottam már ki pezsgős üveget, de nem volt ilyen egyszerű. A késsel nem csak a műanyag dugót szabdaltam szét, hanem az ujjamat is! Aztán jöhetett a kis szűrő leszűrni pohárba a pezsgőt...:) Mindez régebben történt, most már könnyebb valahogy kinyítni az üveget. Vagy a gyakorlat teszi az embert?
Boldog Új Évet Neked is!

mig8 (törölt) 2008.12.31. 08:09:15

Nagyon jó! Nekem tetszik :-)

Most már csak azt mutasd meg, hogy ha hagyományosan nyitod ki, akkor milyen messzire száll a dugó (hagyományosan = felrázva).

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.31. 08:30:20

@őszecske: ezt nem igazán látom át, hogy hogy tudod a műanyag dugót szétszabdalni ezzel a módszerrel. ahhoz nem is ér a kés. ráadásul az üvegperemhez is csak a kés foka ér...

hát, nem mindig sikerül elsőre. de második-harmadik alkalommal lerepül. próbálkozz először mondjuk vízzel töltött sörösüvegekkel. és az úgy olcsóbb. ;)

@mig8: hát az nagyon sok mindentől függ. de veszel nekem egy rekesz pezsgőt, csinálok egy összehasonlító mérést. =)))

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.12.31. 10:21:46

Úriember nem lövöldöz a pezsgősdugóval, hanem csendesen nyitja...

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.12.31. 10:45:04

A mimikai ráncok -5 fokon történő aktivizálását nagy mértékben segítheti, ha az első (mert hát ugye biztosra kell menni felvétel esetén, s így szükséges egy első azaz teszt üvegbontás is) üveg tartalmát gyógyírként a mimikai ráncok mögé tesszük.
Így, a második üveg bontását már kiváló állapotban leledző mimikai ráncokkal lehet kísérni.

baliquez 2008.12.31. 11:03:46

Punát lehet rekeszteni a sok howto bloggal, külföldiül nem beszélőknek mondjuk hasznos lehet a szartár, de szvsz illene forrásokat tolni, nehogy véletlenül azt higgyék az óvatlanok hogy mindezt saját kútfőből tolod ugye.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.31. 11:10:10

@Dexter68: úriember??? =)))

@cett: sajnos rutinból ment. nem volt előtte tesztüveg. pezsgővel tutibiztos (borral már nem mindig, mert belefeszül a dugó). úgyhogy maradt az arcra fagyott mosoly. =)

@baliquez: a források tekintetében maximálisan igazad van. évek óta ismerem a trükköt. hallottam, láttam, mondták. nem könyvben olvastam, nem neten találtam. tény, hogy nekiállhattam volna irodalmazni...
másrészt, ha picit szétnézel, a "szartár" nem egy how-to blog.

v.rita 2008.12.31. 11:16:57

pezsgőnél még nem is olyan kritikus, de bornál már hasznos lehet ez a módszer
de ha már van nálam egy ekkora kés, akkor szakíthatok a gellért-hegyen egy dugóhúzót is, nem? : PP

mivel leértél, és publikáltad is a dolgot, gondolom, nem sikerült a kabát kiszsebébe ágyazott szerszámmal átszúrnod a tüdődet - nem is ittad meg a pezsgőt!!! mindemellett ez nagyon VESZÉLYES
erre most felhívtam ezennel a figyelmet

ép kezeket és boldog új évet!

cicavirag 2008.12.31. 11:29:04

én ezt először kb 15 éve láttam svájcban, ott a barátunknak volt egy kardja, azzal csinálta, van is erre francia kifejezés: "sabrer le champagne". kard hiányában kenyérvágó késsel, de nem az élével, hanem a tompa oldalával!

www.maisons-champagne.com/encyclopedie/vignes_au_plaisir/sabler_sabrer.htm

bocs de csak francia linket találtam de van vicces rajz

ZON 2008.12.31. 11:45:21

Unicummal is lehet?

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.31. 11:46:07

@zoeme_: köszi. én is próbáltam a magam módján felhívni a figyelmet a veszélyre. =) és kést és pezsgősüveget ne adjatok 3 év alatti gyermekek kezébe, mert könnyen lenyelhetik az apró részeket. =)

@cicavirag: köszi a linket. néhány éve mariborban egy pincelátogatáson bontottak nekünk így bort. ott is mondták, hogy a napoleoni katonáktól ered a szokás. akkor most már irodalommal is alá van támasztva. =)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.12.31. 11:48:50

@ZON: az unicumos üvegnek túl rövid a nyaka. de ha el tudod érni, hogy kellő sebességgel vágódjon neki a peremnek a kés, miért ne.
de a gömbkóla amúgy is csavaros =)

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.12.31. 11:52:03

és a kétdekás kevert üvege? :)

Mikrobi 2008.12.31. 12:06:34

Tessék mondani, a kristálycsillárt ez a módszer veszélyezeteti? Vagy csak az, amikor csak a dugó repül?

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.12.31. 12:09:26

műanyag tráubiszóódás üvegen kipróbáltam a módszert, nem vált be. :(

maradok a töménynél...

Szűcslaci 2008.12.31. 12:19:16

Maga a tudományos része hasznos........tudod-e, hogy az ablaküvegek(is) folyamatos "folyásban" vannak?

EÖ (törölt) 2008.12.31. 12:21:19

én egy dinamittal egy egész láda sört ki tudok nyitni egyszerre
BUÉK

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.12.31. 12:36:14

És mekkora a veszteség léügyileg? Mert nem hugyozzuk mi a pezsgőt!

Csavarhúzós 2008.12.31. 12:36:54

baliquez:"de szvsz illene forrásokat tolni, nehogy véletlenül azt higgyék az óvatlanok hogy mindezt saját kútfőből tolod ugye"

-Ebben a gondolatban az a megtévesztő, mintha a külföldi oldalak szerzői maguk találnák ezeket ki, ilyen módon copyright-juk lenne rájuk. Pedig ezek a "hagyomány" részei. A nagy kunszt nem abban van, hogy valaki ismeri ezeket a kísérleteket (a többségét én is ismerem), hanem hogy heti rendszerességgel veszi a fáradtságot, és bemutat egyet, elő- és utómunkálatokkal letölthető filmekké varázsolja.

Köszönjük, Robi, és BUÉK!

őszecske 2008.12.31. 12:49:06

Nem evvel a módszerrel nyítottam ki valamikor /szabdaltam.../, ezt a módszert nem ismertem, de marha jó, ügyes vagy! Nem fáztál fenn? Ja, biztos nem, mert megittad a pezsgőt!:):):)BUÉK!

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2008.12.31. 12:55:46

Ha a családban nagy a feszültség azt is lehet késsel? :) Egyébként marhat jó!

Cook kapitány 2008.12.31. 13:06:51

Napóleon hadserege kezdte először így kinyitni a pezsgősüvegeket a Wikipédia szerint:

en.wikipedia.org/wiki/Sabrage

Jack__Bauer 2008.12.31. 13:19:48

@cett: gratulálok, bazzeg. Attól hogy palack formája van, és a köznyelvben "üveg"-nek hívják, a műanyag sajnos nem válik üveggé. Ezekután ne csodálkozz, ha nem nyílik ki a szemléltetett módon. Esetleg elreszelhetted volna a késsel a PET palackod nyakát. Vagy akár rögtön a sajátodat...

C10H12O6 2008.12.31. 13:20:40

Szia Robi!

Nagy vagy!

BUÉK!

Üdv.

c10h12o6

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.12.31. 14:29:28

jack_bauer: b+ már a viccet sem érted?

Dömper Ármánd 2009.01.03. 03:34:08

szilveszteri szertár!!!

contrapunkt 2009.01.06. 12:28:37

hali Robilaci!

1 kérdés: hogy van az, hogy ha, mint mondod, az üveg nyakánál és talpánál a legtöbb az anyagban a feszültség, jellemzően mégsem az törik el? mondjuk ha leejtesz egy sörös/borosüveget, pont a nyaka és a talpa szokott megmaradni.

egyébként királyos, amit csinálsz, és ha még a választ is tudod, akkó méginkább :))

(egyébkéntmeg arra is igazán felhívhattad volna a végén a figyelmet, hogy az üveget mindenki vigye el a szelektív gyűjtőbe! :) )

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.01.06. 23:34:53

@Bojtár: Persze, hogy lehet. (Vö.: Btk. 166.§, 167.§ valamint 170.§) ;)

@contrapunk: jellemzően az erő oldalról érkezik, és akkor sem ezeket az "érzékeny pontokat" kapja el. (vagy hülyeséget mondtam, hogy ott nagyobb a feszültség...az sem kizárt! =) ) azért vicces tud lenni az a - rikta - eset, amikor koccintáskor lerepül az üveg alja. ;)

Ja, és mindenki vigye az üveget a szelektív gyűjtőbe, természetesen (én sem az első útbaeső kukába dobtam ki a Gellért-hegyen. ;) )

Babarum · http://babarum.hu 2009.01.07. 15:04:43

Elég kimerítő megközelítés, ezúttal a kés oldaláról: kesportal.hu/2008/12/29/pezsgonyitas-szablyaval/ :)

Endrow 2009.01.07. 20:48:06

Remek volt, megint okosabb lettem :D

marvin 2009.01.16. 22:58:28

@baliquez:

Mint ahogyan tele van a világ (de leginkább ez az ország) olyan emberekkel, akik csak fikázni tudnak.

Hajrá Laci!!!

Luos 2009.03.15. 19:00:24

www.monkeysee.com/play/4622-flair-bartending-basic-beer-opening
ez még le sem töri a nyakát az üvegnek és a hangja is jobb :)

jedles · http://jedles.ml 2010.01.19. 20:31:47

Nálam érdekes dolog történt!
Gyerek pezsgő
Leszedtem minden címkét róla
Lassan leszedtem a fém védő "házat"
És egy húsbárral csináltam azt amit László Róbert

És mi történt?
Amikor neki koccant az éle a húsbárnak akkor a kupak kilövellt de a nyakon csak egy repedés lett...
süti beállítások módosítása