Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

[Fakk!]*

2010.01.20. 20:10

Történt, hogy a kamerám a felboruló állványról 9,81 m/s2 gyorsulással száguldott a föld felé, majd az ütközés következményeként letört róla egy létfontosságú tosz. Per pillanat szárad a ragasztó**, nem bizgerálom, viszont jöjjenek a gyakran ismételt kérdések.

Az elmúlt két hétben tartósan napi 15 fölé emelkedett a Szertárral kapcsolatos, érdemben megválaszolandó emailek száma a postafiókomban***. Mivel általában szeretnék mindenkinek válaszolni, és a kérdések gyakran átfednek, ezt a kis forgatási kényszerszünetet kihasználom egy újabb kis GYIKolásra. Azokat a kérdéseket rakom ide, amelyek szinte minden nap előfordulnak. (Aztán holnap vagy holnapután jön az új kísérlet, nyugi.)

 

Ajánlhatok egy kísérletet?

Általában ez a kérdés egy, az alábbihoz hasonló email formájában érkezik:

"Szia! A héten nem volt videó. Gondolom, kifogytál ötletből. Láttam egy tök jó videót a neten egy kísérletről. Te is megcsinálhatnád! Itt a link..."

Nagyon örülök, amikor kísérleti témákat dobtok fel, de kérlek, gondoljátok át, hogy hol láttátok az adott kísérletet. Ha valami népszerű videomegosztó vagy hírportál főoldalán, akkor jó eséllyel én is láttam (vagy másoktól már megkaptam). Az abszolút toplistás kérések az instant jég, az egypólusú motor és az eltűnő üveg. Lesznek majd. Becsszó. Ezeket, kérlek, már ne kérjétek! Van még egy sor olyan kísérletfelvetés is, ami

a., kamu,

b., nagyon macerás,

c., nagyon drága,

d., kamu, nagyon macerás és nagyon drága.

 

Ajánlanál kísérletet?

(Ez a leggyakoribb kérés.) Általában az email valami ilyesmi:

"Szia! Kísérletet kell csinálnom fizika / kémia órára, mert ötöst akarok / bukásra állok / utál a tanár / utálom a tanárt." 

Próbálok segíteni, de ha azt sem mondjátok meg, hogy hozzávetőlegesen milyen témakörben gondolkodjak, hanyadikosok vagytok, akkor nehéz. Javaslatok:

1. Nézzetek szét a Szertáron (rövidesen jobban kereshető kulcsrendszer lesz, ígérem). Ha volt már fenn olyan kísérlet, ami tetszik, akkor nézzétek meg a videót és a hozzá kapcsolódó megjegyzéseket. A kettő alapján általában már össze lehet rakni a kísérletet.

2. Ha tudjátok, milyen témakör, keressetek rá a neten. Magyar oldalakat is találni szép számmal, de angolul még szebb számmal ontja ki magából a találatokat a gugli. Súrlódás esetében mondjuk a "súrlódás + kísérlet" vagy a "friction + demonstration" kulcsszavakon át már biztos el lehet indulni. (Nagyjából én is így csinálom.)

Persze jönnek nagyon eredeti felvetések is szép számmal. Alapból ne fogjátok vissza magatokat, de az olyan videókat, amelyek csak hajszál híján nem kerültek be a legnézettebb youtube videók közé, már ne küldjétek. Köszi.

 

Mi az MSN-ed / Skype-od?

"Szia! Lenne pár kérdésem egy kísérlettel / a házimmal kapcsolatban. Megadnád az MSN-ed, hogy ott megbeszéljük?"

Nem használok MSN-t. (Skype-ot igen, de az most más kérdés.) Kérlek, tömören fogalmazd meg emailben, hogy mi a kérdés, ha tudok, válaszolok, ha nem, akkor chatablakban sem tudok. (Lásd továbbá az előző és a következő kérdést.)

 

Segítenél? Nem értem az anyagot / nem tudom megcsinálni a fizikaházit.

"Szia! A kedves osztályfőnököm, akit imádok / a szemét fizikatanárom feladott egy házit / beadandót / kiselőadást, de nem tudom megoldani / megírni / összerakni."

"Szia! Most tanuljuk a ...-t, de nem értem. Magyarázd el légy szíves!"

(Ezek a második leggyakrabban érkező emailek, és egyben a legidőigényesebbek megválaszolni.)

Hát sajnos van két probléma. Az egyik, hogy nem vagyok fizikatanár. Ebből az is következik, hogy nem biztos, hogy kapásból rá merek vágni egy választ olyan kérdésre, ami nem a szakterületem, utánajárni pontosan, felkészülni arra, hogy hogy tudom rendesen elmagyarázni, nagyon sok idő. (Egy-egy Szertár-videó vagy a Csodák Palotájában egy új kísérlet előtt igyekszem alaposan utánajárni az adott jelenségnek, és még így is becsúsznak bakik.)

A másik gond, hogy alapból a tanár feladata lenne, hogy megértesse veletek az anyagot (Na, most veszítettem el az eddigi tanár nézőket! =) ). Ő tudja, hogy mit adott le addig, milyen előzményt milyen szinten ismertek. Biztos vagyok benne, hogy minden tanár örül, ha a diák értelmes dolgok iránt érdeklődik, és a célja, hogy megértse az anyagot. (Na, most visszaszereztem párat...) Úgyhogy nyaggassátok őket nyugodtan! (...és ismét elvesztettem őket.) =)

Ha minden kötél szakad, marad a google, wikipedia vagy a könyvtár.

(Azért volt már kivétel. Pl. nagyon élveztem a fotoszintézis sötétszakaszának megvitatását. =) )

 

Eljönnél hozzánk a suliba kísérletbemutatót csinálni?

"Üdvözlöm! Az iskolánkban havonta / évente / rendszeresen / rendszertelenül / eddig soha, de majd mostantól van kísérletezős nap. Nagyon örülnénk, ha el tudna jönni egy rövid bemutatót tartani a gyerekeknek. Kérem, írja meg, hogy milyen feltételek mellett vállalná."

"Szia! Nem jönnél el hozzánk megtartani egy kísérletes fizikaórát? Jó fej a tanárunk, megengedné, meg már fel is vetettük neki és ő igent mondott."

Sajnos ahhoz, hogy egy előadásra való kísérletet összeállítsak, felkészüljek, elmenjek, megtartsam, stb. nagyon sok idővel jár. Egyelőre ezeknek a kéréseknek - bármennyire is szeretnék - nem tudok eleget tenni. Fel szoktam ajánlani, hogy a Csodák Palotájának van olyan "utazó előadás" szolgáltatása, hogy akár a kollégáim, akár én kimegyünk iskolákba, rendezvényekre kísérletezős előadást tartani. Nagyon szórakoztatóan és persze vérprofin. =)

 

Randiznál velem?

"Szia! Nagyon helyes srác vagy, teljesen oda vagyok érted. Csatoltam magamról  egy tucat képet. Ez pedig a telefonszámom: +36..... Randiznál velem?"

Na jó, ilyen kérdés relatív ritkán érkezik. =)

 

A vicc, hogy mialatt ezt megírtam, jött újabb két mail. =)

-------------

*Vagy [fekk] vagy [eféjkú], ahogy tetszik.

**Köszönet érte Nagy Viktornak. =)

***Gondoljatok bele: emailenként átlag egy perc olvasás, három perc válaszadás, az napi egy óra levelezgetés...és ez csak a Szertár... Oké, gyakran kopipésztelek, így csak háromnegyed óra. =)

Zsiros László Róbert

24 komment

Címkék: szolgálati közlemény olvasmány

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr721688489

Nagykócsag 2010.01.20. 22:53:07

a népszerűség átka... :)

FiatalÚr 2010.01.20. 23:34:25

hali, az Instant jég az nemkamu, ha jól értem hogy arra érted azt hogy kamu xD :D jól megfogalmaztam ^^

FiatalÚr 2010.01.20. 23:35:40

csak semmi köze a jéghez :D asszem nátriumacetát

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.21. 06:09:38

@FiatalÚr: nem arra értettem. azért is írtam, hogy "van még [...] is". =)

@Nagykócsag: =)

zalan 2010.01.21. 10:45:22

na de akkor mi van a randival? remélhetek?

Tier 2010.01.21. 12:08:11

Szia, kísérletet tudnál ajánlani ?

Pene 2010.01.21. 14:10:15

Most ezzel azt akarod mondani, hogy a NASA nemzetközi űrállomásán elvégzett kísérlet videója, amit küldtem, általad nem megvalósítható? :DDDDd

(Igazából csak fel akartam rá hívni a figyelmed, hátha még nem láttad. Elég jól néz ki :D)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.21. 14:25:11

@Pene: az nagyon jó volt. =) meg is csinálnám, ha lenne itthon pezsgőtabletta. de hát sajnos az erőforrások... =)

Nakedape 2010.01.21. 15:00:27

a[Fakk]ól elsőe a fakk a macskák 'éme ugott be, de aztán 'ájöttem, hogy hülye vagyok.

Jim Lovell 2010.01.21. 17:48:33

Szegény freddyd képzeljétek el.
Sikeres az oldala,
áll személyessége van és ez csak kettő.
Akkor ő mennyi E-mailt kap naponta?
Aki nem ismeri és érdekelné itt az oldala: rosszpcjatekok.blog.hu/

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.21. 20:08:54

@Jim Lovell: egy szóval nem mondtam, hogy más népszerű (pláne a "futottakmég" szertárnál népszerűbb) blogok készítői nem kapnak sok, vagy az enyémnél is több mailt.

viszont én a saját szemszögemből tudom csak nézni a dolgot: egy egyetem, egy disszertáció írás és munka mellett, ha igényesen (bár tudjuk, nyomin) szeretnék csinálni egy ismeretterjesztő videoblogot, akkor pláne kevés időm jut arra, hogy az emailekkel érdemben foglalkozzak. sajnos.

ma pl. este hattól kb idáig tartott, hogy összehozzam a mai kísérletet, és sajnos nem jött össze, holnap még fel kell venni hozzá dolgokat. aztán videovágás, és mehet fel.

most pedig itt lehetne a dilemma, hogy barátaimhoz menjek át szülinapot ünnepelni vagy válaszoljak-e mondjuk bármelyik, fent felvetett témájú emailre. te melyiket választanád?

CssaBee · http://cssabee.blogspot.com 2010.01.21. 22:41:31

@Zsiros László Róbert: buli:) A másnaposan felvett jelenetek amúgy is mindig viccesebbek.:P

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.21. 23:42:33

@CssaBee: Hehe, én is azt választottam, és nagyon jól éreztem magam. =) A szöveg rész már ma sikeresen fel lett véve. A kísérlet maga nem jött össze. =)

Biokem (törölt) 2010.01.22. 15:14:55

Helló!
Alig várom a következő adást! Ha a szöveg fel van véve akk az egy haladás a másnapossággal szemben főleg reggelente!:)
Amúgy egy héliumos kísérletet mutattál már be a szertárban? Megnézném a hangodat héliummal telítve:D

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.22. 15:44:28

@Biokem: héééé, nem vagyok másnapos! =) egy korty alkoholt sem ittam. na nem mintha mentegetőzni akarnék... =)
viszont a kísérlet részt ma sem fogom tudni megcsinálni...viszont van itt egy kis hélium... és a kamerám is nálam van... hmmm.... =)

Woody- · http://szaguldocirkusz.blog.hu/ 2010.01.22. 15:59:08

@Zsiros László Róbert: Szerintem nem kéne ragaszkodnod ahhoz, hogy minden szerdán raksz ki videót.(ezt az utóbbi időben sajnos nem is sokszor tudod teljesíteni). Inkább meghatározatlan időközönként. Ha például épp van időd, akkor felvehetsz több kísérletet is, csak az egyiket raknád ki, a másikat csak akkor, ha épp nagyon el vagy havazva, akkor legalább nem kéne már videót csinálnod.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.22. 16:33:34

@Woody-: a "minden szerda" leginkább azért kell, hogy ösztönözve legyek. hát igen. vizsgaidőszakban vannak más prioritások is, ezért csúszik ilyenkor. máskor viszont tudom tartani. (olyan meg még nem volt az indulás óta, hogy lett volna időm egyszerre többet felvenni...)

acta est fabula 2010.01.22. 23:58:35

szeretnem kerni a:

instant jég, az egypólusú motor és az eltűnő üveg nevu kiserleteket, ha lehetne.

:)))))

Nakedape 2010.01.23. 00:26:37

instant eltűnő egypólusú motorról már van, csak nagyon rövid lett a videó mert hamar eltűnt gondolom

IZs 2010.01.28. 20:02:52

A tanárok igenis szeretik, ha "nyaggatják" őket, ha kérdeznek tőlük, ha figyelnek rájuk stb., már persze csak a tanárok, a tanár munkakörben foglalkoztatott ideges vagy unott figurák meg egyébként se szertár olvasók.
Már csak azt a dillemámat kellene megoldanom, ha nem fizikát tanítok, hanem rajzot, akkor mondjuk of. órán decens dolog fizikai kisérleteket kisérletezni?

amerea 2010.01.28. 23:59:26

with all respect, de az FAQ kiejtese magyarul Fákú, angolul EfékJú...

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.29. 18:20:56

@amerea: ...egyébként meg a bejegyzés alján lábjegyzetben jelzem is a többi ejtésmódot is...

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2010.01.29. 18:22:47

@IZs: vagy inkább tegyük fel úgy a kérdést, hogy decens dolog-e fizikai kísérletezés közben osztályfőnöki órát tartani... =)))

@amerea: angolban több kiejtési mód is elterjedt. közülük az egyik erősen hajaz a nemi aktus egyik alpári megjelölésére. én természetesen a többféle ejtési változat közül teljesen ranom választottam ezt, amelyik a címben szerepel. lehetett volna [efékjú] is. de hát így alakult...egyébként meg a bejegyzés alján lábjegyzetben jelzem is a többi ejtésmódot is...

CssaBee · http://cssabee.blogspot.com 2010.01.29. 20:04:14

Ha ennyire vita van a kiejtésről, miért nem inkább Gy.I.K.?:)
süti beállítások módosítása