Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Teadélután

2008.03.19. 08:30

Az ember néha megfázik. (Ha lehetősége van rá, akkor) sok pihenés és forró tea. Pláne, ha kamilla vagy csipkebogyó.

A kamillatea színe egy egészséges vizeletmintáéra hajaz. Ezt most hagyjuk is inkább. A csipkebogyótea meg olyan semmilyen színű. Mármint a hagyományos sokáigázós-csipkebogyódarabos. A filteres csipkebogyóteát azonban pirosra színezik, mert úgy
- szebb;
- eladhatóbb;
- nekem is van mivel foglalkoznom a Szertárban.

A hangsúly most a tea színén van. Ha megfáztál, igyál, amit akarsz. Előbb-utóbb úgyis helyrejössz. ;)

 


A következő adást (2008. március 26.) csak az igazán erős idegzetűeknek ajánlom. ;)

Ui.: Tudom, a hibiszkuszos csipkebogyótea esetében a helyzet bonyolultabb, mint ahogy a videón látható. Majd egyszer azt is kibontom, ami most elmaradt. =)



Zsiros László Róbert

6 komment

Címkék: konyha biológia zöldség kémia mozgókép sósav indikátor hipó nátrium hidroxid

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr93386726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolesz84 · http://zsolesz84.freeblog.hu 2008.03.22. 23:36:41

Szia Laci!

Hát ez valami hihetetlen!

Pedagógusként el kell mondanom, hogy Neked (Nektek) jó érzéketek van a tanításhoz!!!

Az amúgy "száraznak" hitt kémiai ill. fizikai jelenségek mindennapi kísérletekbe való átkonvertálása... hááát FENOMENÁLIS!!! :)

Csak így tovább!

Ja, és le a Grínpísszel! :D

nyari mikulas (törölt) 2008.03.23. 02:32:46

Szia!
Nagyon tetszik, de engedj meg egy kis kiegeszitest: a hipo valoban lugos ugyan de emellett erosen oxidalo hatasu is. Ez utobbi, az oxidalo hatas az ami roncsolja az indikatort es sargassa-szintelenne teszi az indikatorodat.

Javasolt kiserlet: kis mennyisegu savval-luggal oda vissza valtoztathatod a szint voros es kek kozott tobbszor is, csak mindig az elozo adadnal kicsit tobb kell az ellenkezo kemhatasu anyagbol.
A hipoval kifakitott indikatort viszont nem fogod tudni visszavorositeni savval, ha igazam van.

Udv
tamas

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.03.23. 08:07:48

Szia Tamás!

Köszönöm az észrevételt, tökéltesen igazad van. Ez az adás bevallom, tényleg több helyen sántított. Próbáltam annyira egyszerűsíteni, amennyire lehetett, és sajnos, ezen elcsúszott néhány dolog.

Eredetileg csak sósavval meg NaOH-dal akartam (amivel működik az oda-vissza "szín-játék" is), de az utóbbi nem terem minden háztartásban. Azért gondoltam a hipóra.

Későbbre egyébként tervezek egy olyan adást, amely a hipó, Vanish és társai működését szemlélteti.

Lehet, hogy majd akkor azt előrébb veszem, és összekapcsolom ezzel, hogy tisztább legyen.

Köszönöm szépen az észrevételt!

Nádori Gergely 2008.03.25. 00:21:35

Lefolyótisztítóként megtalálható a NaOH és/vagy a KOH is szinte mindenhol, ahol veszik. És érdemes a nagymamamódszerrel hamuból is csinálni lúgot.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.03.25. 07:49:42

Na, ebből arra is lehet következtetni, hogy milyen gyakran szoktam lefolyót tisztítani. =)))))
Köszi a tippet.

esztier 2008.07.06. 00:55:16

szia!

nagyon tetszik a blogod, még csak most akadtam rá. erről a posztról nekem egy oktv-feladat jutott az eszembe, amivel most találkoztam a héten (2005-ös feladatsor).
a feladat szó szerint:

Gyümölcstea készítése során megfigyelhetünk egy érdekes jelenséget. Ha a teafiltert hideg
vízbe lógatjuk, akkor a tea kioldódó festékanyaga piros színű, azaz a keletkezett ital az első
pillanattól kezdve piros színű, persze ahogy a festékanyag kioldódik, a szín egyre mélyül. Ha
felforraljuk a vizet, majd gyorsan lehűtjük, és a kiforralt vízbe lógatjuk a filtert, akkor a tea
színe először szürkéskék, majd idővel pirossá válik.
Magyarázza meg a jelenséget!
(A gyümölcstea az ízanyagokon kívül szerves savakat (pl. csersav) is tartalmaz, valamint egy
festékanyagot, amely indikátor tulajdonságú. A festék színe pH 10 fölött zöld, pH 8-9 között
kék, pH 7-nél szürkéskék, és pH 6 alatt piros. A leírt jelenség akkor is megfigyelhető, ha a tea
készítésekor csapvíz helyett desztillált vizet használunk.)
süti beállítások módosítása