Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Kérdések, válaszok

2008.05.02. 11:17

Miért csinálod a Szertárt?

Hobbiból. Máshol is foglalkozom ismeretterjesztéssel, szeretném kipróbálni ezt a műfajt is.

Te találod ki a kísérleteket?
Többnyire nem. Van egy véges számú fizikai meg kémiai jelenség, törvényszerűség. Lényegében mindenki, aki ismeretterjesztéssel foglalkozik, ezekből gazdálkodik. Nem valószínű, hogy van olyan, amit még soha senki nem csinált korábban. Legfeljebb eltérő a megközelítés és a „tálalás”. 

Ki veszi fel az adásokat?
Én. Felteszem a kamerát az állványra, és hadd szóljon…

Nem lehetne gyakrabban feltölteni adásokat?
De, lehetne. De egyelőre ennyire van kapacitásom. Ez csak hobbi. Emellett azért dolgoznom is kell meg miegymás… =)

Nem lehetne érdekesebb kísérleteket feltenni?
De, lehetne. Bár nem tudom, mi az, ami mindenki számára egyformán érdekes lehet. Javaslatokat, ötleteket mindig szívesen fogadok.

Nem lehetne javítani a kép/hang/megvilágítás/stb terén?
De, lehetne. De egyelőre ennyire telik (pénzemből, időmből, energiámból). Igyekszem javítgatni folyamatosan. 

Miért van manapság olyan kevés ember, aki ilyennel (értsd: tudomány-népszerűsítéssel) foglalkozik?
Nincs kevés. Sőt, nagyon sokan foglalkoznak tudomány-népszerűsítéssel. Megkockáztatom, hogy többen, mint 20-30 éve! Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban, hogy az utóbbi évtizedekben – és ez már szinte frázis – jelentősen megnőtt a ránk zúduló információ mennyisége. Ezeregy tévécsatorna, internet, mindenféle rendezvények, satöbbi. Talán ezért érezni azt, mintha az ismeretterjesztés háttérbe szorult volna.

Fontos tényező lehet az is, hogy anno más képezte a technológia csúcsát. A világ rakétalázban élt, minden kamasznak az volt a legfőbb álma, hogy építsen egy rakétát, kijusson a világűrbe. Ráadásul kis barkácsolással el lehetett érni nagy dolgokat. Ma már kétlem, hogy sokakat lekötne egy tranzisztoros rádió; egy működő LCD képernyőt meg nehezebb lenne házilag összedobni.

Az űrkorszak hajnalán világszerte nagy sikerrel működtek az „Öveges professzorok” – bizony, sok-sok nemzetnek megvolt a maga nagy ismeretterjesztője (világszerte a legismertebb talán Mr. Wizard). Mindegyikükre jellemző volt, hogy az akkori használati tárgyakból vezették le a fizikát (kémiát) közérthetően, többnyire a képernyőn. Ma a tudomány-népszerűsítőknek számos olyan kihívással meg kell küzdeniük, amelyek a „nagy elődök” idejében fel sem merül(het)tek.

Belinkelhetlek az oldalamra?
Be. Sőt, meg is köszönöm. Ha ismeretterjesztő oldalad van, szívesen viszonzom is a gesztust.

Miért moderáltad ki hozzászólásomat? (Kérdés átfogalmazva. Robilaci)
Az érdemi hozzászólásokat sosem törlöm, akkor sem, ha „lehúzó kritika”. Azzal viszont, hogy „ez gagyi volt” (és egyéb kifejezések), nem igazán tudok mit kezdeni. Ha valami nem tetszik, írd meg nyugodtan, de tedd hozzá, hogy mi nem tetszett konkrétan, illetve min változtatnál, hogy jobb legyen. Minden tanácsot, javaslatot elolvasok, mérlegelek, és lehetőségeimhez mérten alkalmazok. Vagy nem, ha nagyon nem értek egyet vele… =)

A Braniac/Mythbusters/stb. ezerszer jobb. Miért nem csinálsz te is olyat?
Ez tény. Nekem is tetszenek. Profi műsorok. Felkészült stábbal, költségvetéssel, szakértői gárdával a hátuk mögött. Nekem van egy kamerám óccsóér’ meg egy fehér falam háttérnek. Igyekszem ezekből kihozni a legtöbbet.

A Youtube (meg egyéb videómegosztók) tele vannak ilyen kísérletekkel, akkor te miért csinálsz még egy újabbat?
Egyrészt, magyarul kevés érhető el. (És mint tudjuk, a magyar netezők jelentős részének kimerül abban az idegennyelv-tudása, hogy „sex”, „porn”, „cumshot”.)

Másrészt, a legtöbb jelenségnél, kísérletnél nincs ott, hogy miért is van ez. Én sem szeretném egy akadémiai székfoglaló igényességével kidolgozni a magyarázatokat, de úgy érzem, hogy legalább egy-két mondatot illik mondani arról, hogy mi is az, amit láttunk. És így talán nem érkeznek olyan hozzászólások, mint sok – egyébként bámulatos – „youtube”-os videóhoz, hogy „á, ez biztos kamu vagy számítógépes trükk”.

 

 

Zsiros László Róbert

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr40450851
süti beállítások módosítása