Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Túlhevülve

2008.11.16. 20:25

Legutóbb az áltudományok fikázására forraltam vizet mikrosütő segítségével. Most meg azt mutatom meg, hogy mit lehet még kihozni a vízből mikróban. Mondjuk egy lájtos robbanást.

Jártatok már úgy, hogy kivettétek a mikróból a teát/kávét/kakaót, és az akkor indult forrásnak, amikor megmozdítottátok a bögrét? Még jobb, ha akkor forr el hirtelen, amikor beleszórtok még egy kis cukrot.

Hát, a mikrosütős forralás már csak ilyen.

 

Nem kell, hogy ásvány-, ioncserélt vagy desztvizet használjatok. Sima csapvíz is jó, bár nem árt, ha előtte felforrt már egyszer.

 

Zsiros László Róbert

23 komment

Címkék: konyha veszélyes víz fizika robbantás mozgókép forrás mikrosütő

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr44772487

mig8 2008.11.16. 21:52:17

Na és akkor itt a legjobb kérdés: hogyan működik a mikró, hogyan melegíti fel az ételt?

Szerintetek?

sb 2008.11.16. 22:02:51

Kedves Szertár! Nem kelene a nézőket félretájékoztatni. Helyette elég lett volna fizika órán figyelni.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.16. 22:09:30

@FYI: köszi. bár plazma volt korábban itt is. a szőlőset még nem csináltam.

@mig8: hajaj, most ebbe kezdjünk bele? =))

@sb: mire gondolsz?

avensis 2008.11.17. 07:21:27

Hát de tényleg, úgy látszik, ennek a témának évente elő kell kerülnie.
A magyarázat:
A gázon vagy villanyrezsón történő forraláskor az edény oldalán keresztül történik a hőközlés, mely sokkal magasabb hőmérsékletű, mint a víz forráspontja. Ezért a heves buborékozás.
A mikrónál nem. Ott a vizet melegíted oly módon, hogy a mikrohullám a vízmolekula méretének egész számú többszöröse. Ennek során a molekula a mikrohullámú energia során rezgésbe jön és a méret valamint a hullámhossz kapcsolata miatt a saját frekvencia egyik egész számú alharmonikusán kezd rezegni. Ez súrlódást okoz, az meg -ugye- hőt. Na most. Itt az edény nem melegszik, mert az edény molekulái más méretüek, azon nem alakul ki ez a rezonancia frekvenciás rezgés. Így az edény oldala hidegebb lesz. Ha az edény megfelelően tiszta és a víz is, akkor a víz nem tud felforrni, mivel a gőzkiválás csak a forróbb és/vagy egyenetlenebb, szennyezettebb felületen képes létrejönni. A víz így 110 fokot vagy magasabb hőmérsékletet is képes elérni. Amikor viszont megmozdítod a poharat, a víz mozgásba jön, a molekulák ütközése láncreakció-szerűen megemelkedik és a víz felforr.
De ez nem újdonság, 15 évvel ezelőtt a fizikatanár is elmesélte...

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.17. 07:54:52

@avensis: ez így van. tény, hogy nem mentem bele abba, hogy miért csak mikrosütőben lehet megcsinálni. de hülyeséget szerintem akkor se mondtam.

azt meg egy szóval nem mondtam, hogy újdonság...de mivel 15 éve még nem blogoltam, így be sem tudtam mutatni. azért volt, akinek új volt (mondjuk azoknak, akik 15 éve még meg se születtek...)

Am580 2008.11.17. 12:21:16

Figyelem!
mindenki, aki a reggeli instant kávéhoz a vizet mikro-sütőben melegíti, legyen óvatos, mert így járhat. (megfogja a poharat, megmozdítja és már le is forrázta a kezét! egyébként a 100 fokos gőz súlyosabb égési sérülést okoz, mint a 100 fokos víz!)
(ja és lezárt palackoz sem szabad mikróban melegíteni soha!)
(ja és macskát sem!)
asszem ennyi balesetvédelmi oktatás mára elég.
:)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.17. 13:31:20

@Am580: és melegítés közben ne rágcsáljátok a mikrosütő kábelét! =))))

köszi a kiegészítéseket =)

Dömper Ármánd 2008.11.17. 19:50:16

"De ez nem újdonság, 15 évvel ezelőtt a fizikatanár is elmesélte... "

Már én is megfigyeltem, hogy eléggé le van maradva a blog. Azt monnyuk nem tudtam, hogy a túlforralás csak 15 éves, de az itt ismertetett többi jelenség között biztosan van olyan is (ha nem az összes), ami már majdenem 13,5 milliárd éves... :)

mig8 2008.11.17. 21:57:11

avensis, nézd, nekem is volt fejtágításom, bár nem ebben a témában. Magamtól arra gyanakodtam, hogy a mikrohullám a hidrogén atomot gerjeszti, mivel bizonyos helyzetek elemzésekor erre letem figyelmes.

Mondjuk úgy, hogy tisztázni szerettem volna. :-)

petimanus 2008.11.18. 17:02:17

Köszi Szertáros Robi! Hála neked és a Zinternet végtelen lehetőségeinek, nem bukok meg fizikából! Idáig a "Vízzel hajtott hajó" kísérletet adtam elő fizikán és kaptam érte egy ötöst, pedig én olyan hülye vok a fizikához, hogy az csak nna, de hála neked valamit végre megértek :P
Legalább az ilyen hülye gyerekeken segít ez a blog, mint én :D
Szertár 4 eva!

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.18. 17:36:14

@petimanus: ööö, köszi. hát igyekszem akkor, hogy még több ötöst kapjál. =)

david · http://dannybluementalist.mlap.hu 2008.11.18. 20:49:05

Én most viszem be majd a 15.ik kísérletet fizikaórára. Nagy részét innen vettem. De sajnos csak 5 kísérlet= egy ötös...Mindegy, eddig még fizikából csak 5öseim vannak:) meg kémiából is...stb...XD

Peti 2008.11.19. 22:29:52

Mi a különbség az ioncserélt lágyvíz és a desztillált víz között, mert az ioncuccal nem sikerült az érintésre fagyó víz trükk.
Valaki HELP !

Gabi 2008.11.19. 23:52:21

Az ioncserélt lágy vizet úgy állítják elő, hogy a víz keménységét okozó kalcium- és magnézium-ionokat kicserélik keménységet nem okozó ionokra. Így az ioncserélt víz nem "tiszta víz".
A desztillált víz pedig úgy készül, hogy az egyéb anyagokat is tartalmazó vizet (ami valójában egy híg oldat) forralják, a víz elforr, amit aztán lecsapatnak. Így tehát a desztillált víz (elméletileg) tiszta víz.

peti 2008.11.20. 13:48:15

Vagyis a kémia tanárunk se tud mindent(mert neki a kettő ugyan az és a mai kísérleten csodálkozott hogy mocskos maradt a ionos vízes pohár miután elpárolgott.

Balu 2008.11.21. 00:18:06

Mikor lesz az újabb adás? Melyik szerdai vasárnap vagy vasárnapi szerdán? :)
Már hiányzik.....

nevergone 2008.11.21. 11:39:11

Ez egy jó oldal. :)

Peti 2008.11.21. 12:29:34

Remélem csak amnéziája van és nem lett neki semmi baja, mert ki szokta írni ha nem lesz adás.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.11.21. 13:41:14

@Peti & Balu: bocsánatbocsánat. annyi munkám van most, hogy ki sem látszom belőle. mihelyt tudok, felrakok egy újabb videót. =/

Peti 2008.11.21. 16:42:43

Semmi baj, de legalább már tudom, hogy nem vagy amnéziás!

marvin 2008.11.25. 18:01:50

peti 2008.11.20. 13:48:15

Lehet, hogy a kémia tanár többet tud mint te, mert az ioncsere történhet úgy is, hogy a Mg- és Ca -ionok hidrogén ionra, az anionok pedig OH-ra vannak cserélve. Sőt, ez a leggyakoribb.
Tulajdonképp ez is ionmentes víz, de akkor sem olyan tökéletes, mint mondjuk a kétszer desztillált víz.
Tudod ez olyan, mint a csokin a felirat "Nyomokban mogyorót is tartalmazhat". Egy átlagember röhög rajta, de magyarázd el ezt egy arra allergiásnak...

Peti 2008.11.26. 20:00:16

marvin: én nem montam, hogy nem okosabb mint én és mert akkor lenne már diplomám és az 12 évesen nem könnyű megoldani, de ő az ioncserélt vízre azt mondta hogy azt is desztillálják és nem az ionokat cserélik ki.
süti beállítások módosítása