Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

Hízlal-e az ásványvíz

2009.06.21. 20:15

 Ha szeretnél vigyázni az alakodra, jobb, ha megnézed, mit iszol! Legalábbis erre végzett a Szertár állatkísérleteket. 

A kétéltűekkel és emlősökkel végzett állatkísérletek úgy tűnik, már első blikkre igazolják, hogy a túlzott ásványvízfogyasztás hízlal. Tudományos szaklapban sajnos nem tudom publikálni az eredményeket, ahhoz ugyanis újabb vizsgálatokra lenne szükség, a kínzással járó állatkísérletek miatt pedig tartok egy esetleges Greenpeace akciótól.

 

Zsiros László Róbert

35 komment

Címkék: konyha biológia édesség víz cukor koncentráció gumicukor mozgókép ozmózis

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr711199461

blogger01 2009.06.21. 20:41:15

Én irtam ide először:) Tök jó. Csak nem tom lejátszani:( nah ez már szerintem egész kis szájensz

Állásrafal 2009.06.21. 21:26:10

A tengerimalacunk, Lecsóka sajnos elhunyt, nem tudom kipróbálni a kísérletet. Van két kóbor macskánk, ők ha ásványvizet itatunk velük és felhúzom a szemüvegem a szememben nagyot nőnek, ez nekem megnyugtatóan bizonyítja fentieket, gratulálok, hogy rájöttél a jóra és bizonyíthatóra.

dany22 2009.06.21. 21:29:22

Majd találkozunk???? Ez nem volt tul meggyözö. De ez tiszta örültég volt. Anyit röhögtem azon a gumimacin! :D

gg630504 · http://gg630504.atw.hu 2009.06.21. 23:40:37

Ki van mutatva, hogy "a hízás oka nem más, mint az, hogy a szervezet méreganyagokkal telítődik, emiatt pedig folyamatos gyulladással és emésztési problémákkal küzd, melyek alapjaiban lehetetlenítik el a súlyvesztést." Erre fejlesztette ki "az amerikai Mark Haymen" az "Ultraegyszerű fogyókúrát", mely szerint "a hosszútávon is hatékony súlycsökkenés elérése érdekében méregtelenítened kell szervezetedet." ( megtalálható az interneten )
Mivel - a kísérlet szerint - az ásványvíz hizlal, ezért az ásványvízben sok a méreganyag és salakanyag. Tehát cukros kólát kell inni, hogy ne hízzon az ember.

contrapunkt 2009.06.22. 00:13:58

végre valahára!! szuper a post, bár hogy miért pont mindig szegény tengerimalacok... :))

azt azért el tudnád magyarázni, hogy mi az oka annak, hogy a cukorkoncentráció megpróbál kiegyenlítődni? - és: miért éppen a cukorra vonatkozik mindez? a zöld festékanyag-koncentráció is sokkal magasabb a békában, mint a vízben, az mégse igyekszik kiegyenlítődni... lehet, hogy nagyon basic, amit kérdezek (ez esetben bocs), biztos hiányoztam, amikor ezt tanultuk (nem tanultuk amúgy) :)

Gyurkesz90 2009.06.22. 03:43:20

A végén a tengerimalacos résznél nehezedre esett visszatartani a nevetésed :D
Király videó, én is kipróbálom, bár azt tervezem kicsit drasztikusabb időtartammal (1-2 nap, vagy több :P)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.06.22. 06:36:29

@contrapunk/t: mondanék macskát is, de ami girhes jószág itt kóválygott a lépcsőházban évekig, az hónapokkal ezelőtt eltűnt (nem én voltam!). úgyhogy maradtak a tengerimalacok. mi más?

ez ilyen alapdolog. ha van egy oldatod, akkor a benne oldott anyag próbál mindenütt egyenletesen eloszlani (cukor, konyhasó, festék, nátrium-glutamát, stb. =)) )ez a diffúzió jelensége. az ozmózisnál van viszont egy akadály (egy félig áteresztő hártya) a két oldat között, amin keresztül kéne áramlania az oldószernek. elvileg megy a nagyobb koncentrációjú helyről is kifelé oldószer, csak sokkal lassabban, mint befelé.

részletesebben itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ozmózis

azon egyébként gondolkodtam egy sort a videó előtt, hogy a békánál ozmózisról van-e szó igazán. (ozmózis-specialisták kifejthetik... =) ) mindenesetre valami olyasmi, és modellezni lehet vele a jelenséget.

@dany22: igen, még hátravan egy vizsgám erre a hétre. nem mertem beígérni... =)

@Gyurkesz90: én is vártam volna többet, de már így is rágtátok a fülem, hogy jöjjön a következő. =)

péter231 2009.06.22. 10:39:50

ezt kezelésnek fogom alávetni...
ez lesz a kontroll...
ezpedig... (hamm)

XDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.06.22. 14:42:02

@Zsiros László Róbert: Öhm, és mi van, ha tényleg napokat várunk? A víz (mondjuk tételezzük fel, hogy nincs párolgás) a pohárból végül mind a béka belsejébe kerülne? Esetleg a brekkencs cafatokra szakadna, tulajdonképpen 'magától'? Esetleg a víz csak egy bizonyos mélységig képes behatolni? Vagy esetleg neadjisten talán?

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.06.22. 14:55:45

@sunabora: És azt tudod, miről lehet felismerni a háromhetes vízihullát? Ha megszívod az orrát, behorpad a homloka. =)

@Eddie Krueger: Ki kell próbálni. De szerintem feloldódik a gumicukor a vízben (esetleg visszamarad belőle valami redva a pohár alján). Nem hiszem, hogy szétszakad. Ez akkor lenne, ha tényleg körülvenné a békát egy féligáteresztő hártya, márpedig itt nincs (ezért is mondtam korábban, hogy kicsit sántít, hogy ezt ozmózisnak lehet-e nevezni). A cseresznyénél pl ez van. Most zuhog rá az eső, mászik be a víz a gyümölcshúsba, a gyümi hízik, és szétepeszti a héjat.

blogger01 2009.06.22. 15:21:07

Gyerünk Józsi, ugorjá!

Szanduci 2009.06.22. 21:36:46

Állat vagy!!!! : ))))
Kár hogy nekem nem így tanították a kémiát, fizikát.
Gyerekek, a tengerimalacot neeeee!

lynx (törölt) 2009.06.22. 21:39:03

Szerintem nem ozmózis. A gumicukor gél vagy kocsonya, amiben bizonyos szervező molekuláknak nagy vízmolekulákból álló hidrátburkuk van. A szervező molekulák egymás hidrátburkát is fogják, így egy térháló alakul ki.
Ha a gélt vízbe rakjuk, azért duzzad meg, mert tovább nő a hidrátburok, viszont egy idő után már feloldik az egész, mivel már mindenkinek olyan nagy hidrátburka van, hogy nem fogja meg a másikét, elég neki a sajátja.

Egy kolloidikus biztos el tudná szebben is magyarázni.

Ariosto 2009.06.22. 22:15:59

Grat a vidihez.
Ez az első olyan magyar Vlog amivel találkoztam amiben a személy vállalja az arcát. Csak így tovább!

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.06.23. 08:18:36

@lynx: köszi, megerősítettél. ennek ellenére, ahol eddig láttam ezt a kísérletet, mindenütt ozmózisként mutatták be.

@Peeet: ennek megvan a hátránya is. =)

contrapunkt 2009.06.23. 13:37:38

köszönöm a választ :)

PETI 2009.06.23. 17:09:52

egy kérdés:
ha az üveg folyékony, mert átlátunk rajta, akkor az átlátszó műanyag is folyékony halm. állapotú?

hodosy · http://dkvfigyelo.blog.hu 2009.06.24. 14:50:36

@PETI: gyémánt is átlátszó és nem folyékony halm. állapotú szóval nem minden folyékony ami átlátszó!

GPS-szopás - ne ládát keress,engem,ha megtalálsz, 2009.06.24. 20:06:10

Elárulok egy titkot: minden egyetemi vezetőképző-tábor fénypontja a gumimacik. Fogsz egy csomó gumimacit, beáztatod a vodkába 1 teljes napra, aztán eszegeted.

Kb. 75 deka gumicukor és másfél üveg vodka bizony kiüti a teljes -amúgy az italt erősen bíró:)- társaságot... szóval hajrá:Đ

PETI 2009.06.26. 13:30:48

@hodosy: de nem cak azért láthatunk át rajta mert van közte levegö/vagy üres tér és ezmiatt átmegy rajta a fény?

sifti85 2009.06.28. 12:51:25

Az eddigi legmagasabban kiemelkedő post! És nem a kísérlet bonyolultsága miatt, hanem ami humort belevittél. (Ez talán a sikeres vizsgaidőszak befolyása?) Csillagos ötös.

cs0ki 2009.06.29. 23:27:33

ez az eddigi legjobb rész! (nem a legérdekesebb, de a legjobb.. szerintem...)

Laca@blog 2009.07.24. 16:44:12

hello!

irodában (szigorúan ebédidőben, és szigorú ellenőrzött körülmények között) kipróbáltuk, valóban meghízott. viszont mi kreáltunk mégegy kontroll csoportot. méghozzá csapvízből... és lám mi történt... összement, és a zöld szín távozott a békából.... na ez... nem túl biztató ;)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.07.24. 17:21:05

@Laca@blog: nem volt hideg a csapvíz? tudod, hidegben összemennek a dolgok. ;) [amúgy tényleg? fura lenne]

Brainless · anyulontul.blog.hu 2009.07.29. 10:49:26

@Zsiros László Róbert: Nem lehetséges, hogy Lacáéknál a csapvíz egy kicsit klórosabb a kelleténél? Manapság nem tudom hogy hogyan csinálják, de 15-20 éve még kilencvensok %-os hypo-t adagoltak a csapvízhez fertőtlenítő gyanánt. Ez esetleg magyarázhatná a színvesztést. Bár azt is el tudom képzelni, hogy a guargumi-ra vagy az agar-agar-ra is roncsoló hatással van a hypo. De ez utóbbiról talán lynx-et kellene megkérdezni.
De ezt én is ki fogom próbálni. Halvány anyósom megőrül a gumicukorér. Asszem' ezzel be tudok nála vágódni. :D

accipiter · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/szemelyugyi-gazdalkodo-es-fejleszto-kepzes.php 2009.09.21. 12:40:47

Állati jó a blogod!
Visszafelé olvasom és nem bírom abbahagyni. :)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.09.21. 16:17:36

@accipiter: !tehel zéhen itallá gyÚ ???élefazssiV

kisCsigabiga 2009.12.04. 19:29:21

Egy órája pancsol a békám egy pohár vízben, az normális h a viz tetején úszik és apró darabkák szakadnak le róla?

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.12.04. 20:33:08

@Dj_Csigabiga: nemtom. én H@ribos békát használtam. annak ezek szerint nagyobb a sűrűsége, és lesüllyedt. =)

kisCsigabiga 2009.12.06. 18:26:00

az én békám 24 óráig ázott,kissé elkezdettfoszlani,majd küldök képeket is :D
amugy lefogyasztani le lehet??

kunu kriszti an 2010.01.11. 16:45:22

ez jó kis kisérlet és nagyon jo az oldal is

Tecktonik killer 2010.01.17. 11:16:48

nem a zselatin dagad meg?
süti beállítások módosítása