Mi a Szertár?

Egy blog minden szerdán megjelenő új videoszösszenettel. Amolyan természettudományos-technikai ismeretterjesztő videoblog.

robilaci (kukac) gmail (pont) com

A Firefox jól bírja az oldalt. Azzal nézd! =)

Utolsó bejegyzések

  • Iván Gábor IGe: Meghívó egy szakblogba: egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ (2012.05.27. 12:41) Új Szertár
  • marci9999: Egy jóü kísérletezós honlap www.science.freewb.hu (2011.10.19. 11:35) Új Szertár
  • tesz-vesz: hol lehet nitrogént beszerezni? mert úgy tudom az autótolvajok is ezt használják a kormányzár, és ... (2011.04.18. 21:41) Robbantás közterületen
  • GUMA: szia robi most bocs hogy tegetleg de szeretnék késziteni egy füstbombát ami kb 2 percg tart ha tut... (2011.02.05. 15:21) Új Szertár
  • markokos: Ez jó de én tudok jobbat csak más eszközökel olaj és ecet az olaj legyen alul és az ecet re tegyél... (2011.01.15. 16:15) Olcsó bornak híg a leve
  • Utolsó 20

Címkék

Összes címke

Hobbi-munkahelyem

Partner oldalak

Írd fel magad!

Hálaadás

Akik nélkül nem - így - jött volna létre a Szertár:
  • Fodor Tamás (D'N'S Stúdió)
  • Eszenyi "aaaTom" Tamás
  • Szigetvári Áron
Köszi, srácok! =)

E-322*

2009.07.01. 19:13

Ki tudod fejben számolni, mennyi fél liter? Tényleg ennyire hülye a fogyasztó? Tényleg.

Még mielőtt megnézitek a mostani adást, villámgyorsan hozzáteszem, hogy nem azt mondom, hogy minden élelmiszeradalék maga a megtestesült egészség. Sőt, ha lehet, én is kerülöm a feldolgozott kajákat. (Azért lecsúszik néha egy-egy sajtburger, na!)

Néha viszont elgondolkodom azon, hogy a fogyasztók tájékoztatása az élelmiszerek összetevőiről esetenként pont nem az ellenkező célt váltja-e ki? Elvárható-e, hogy az átlagfogyasztó tisztában legyen minden élelmiszertechnológiai kifejezés jelentésével, hogy ez alapján tudjon dönteni, hogy kell-e neki az adott kaja vagy sem? 

 

*Az E-322 a lecitint jelöli.

Zsiros László Róbert

24 komment

Címkék: konyha tojás matematika fizika kémia kolloid mozgókép emulzió

A bejegyzés trackback címe:

https://szertar.blog.hu/api/trackback/id/tr461220612

gg630504 · http://gg630504.atw.hu 2009.07.02. 00:23:33

00:38
Szerintetek melyik egészségesebb, a kilojoule vagy a kilokalória?
Egyébként csak halkan jegyzem meg, hogy a 8/1976. (iv.27.) Miniszertanácsi Rendelet alapján a kalória 1980-tól törvénytelen Magyarországon.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.07.02. 08:07:09

Ez jó volt. Személy szerint jobban díjazom az egyszerű kísérleteket bővebb magyarázattal, mint a "lógva hagyott" bonyolultabbakat. :)

blogger01 2009.07.02. 11:33:00

Csak szólok..... ez nekem magas :P

blogger01 2009.07.02. 11:33:25

Csak szólok..... ez nekem magas :P

dany22 2009.07.02. 13:11:15

Talán kettö? :D Jó rész volt.

Minusz 2009.07.02. 13:39:00

@gg630504: jah...meg lóerőt se lehetne használni,nem?:D

Nyári Mikulás 2009.07.02. 16:18:37

Ha SI, illetve átváltás gond van:
www.pasztorvolgyi.sulinet.hu/zsolt/klte/mert_atv/merteke.htm

Lehetne jövő héten eperfagyit csinálni fizikus módra?
Indoklás:
1) kánikula
2) a vaniliát már unom...:-)

Ne felejtsétek el! Szertárunkat tegyük a Goldenblogba!!!
Fene se akar egy frusztrált, fanatikus fizikus áldozata lenni, ha nem ő viszi el a pálmát! :-))

hodosy · http://dkvfigyelo.blog.hu 2009.07.02. 20:38:34

a válasz 2 db 150ml adagba tudod szétszedni!:D
egy dolgot nem értek
"ha tovább várnánk..."
valami itt nincs rendben:D
a gumicukroknál kibírtál 6-7 órát:D
itt szerintem nem került volna sok időbe hogy szétváljon az olaj és a víz

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.07.03. 00:49:08

Egyébként erről az 500 ml-es dologról lehetne egy külön videó, szerintem egy páran nem értettük. :)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.07.03. 07:38:11

@gg630504: én kilokalóriát nem ennék. azt hallottam, magasabb a károsanyagkibocsátása. biztos amiatt tiltották be. =)

@Minusz: lóerőt lehetett volna, csak nem fért volna be a lakásba a ló.

@Nyári Mikulás: hmm, oké, lehet fagyi is, de ahhoz kellenek majd otthon nem beszerezhető anyagok. ;) ezt a goldenblogot meg hagyjuk már. aki akar, úgyis szavaz. ;)

@hodosy: ahhoz, hogy szépen elváljon, jó sokat kell várni. most meg annyi időm volt, hogy éppen fel tudtam venni meg gyorsan megvágni, aztán már jöhettem is vissza dolgozni.

@őröltbors: ööö, az 500 ml poén lett volna. arra utalt, hogy egy kicsit túlzás, mi mindent feltüntetnek a kajákon. pl. hogy a fél literes üccsit két két és fél decis pohárba lehet szétnyomni. ezen morfondíroztunk a múltkor haverokkal, hogy akinek ezt oda kell írni, hogy tudja, az vajon hogyan dönt a szénhidráttartalom alapján? no mindegy, lehet, egy kicsit félrement...előfordul. majd legközelebb jobban figyelek. =))

keinotekoinenhedelmöitys 2009.07.03. 12:52:39

Zsíros László...de ismerős nekem. Te nem az Avasi gettóba jártál véletlenül?

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.07.04. 12:15:56

@Zsiros László Róbert: Nem ment félre, az enyém lett volna poén. :D Majd legközelebb... :)

péter231 2009.07.05. 20:33:07

ez a majonéz tudod miért jó?
1. házi
2.tudod hog nincs benne vegyszer
3.viszonylag olcsóbb mint a bolti
4.finomabb mint a bolti

is 2009.07.05. 21:29:24

amcsik. nem elég odaírni, hogy két pohár lesz az 500ml-ből (már ez is elég debil), de még azt is oda kell írni, hogy 250ml-es pohárra gondoltunk (tekintve, hogy a Mekiben van 4dl-es, meg 5dl-es pohár is).

ha nem írnák oda, jönne egy okos ügyvéd, hogy kipereljen belőlük némi pénzt.

PETI 2009.07.05. 23:02:12

Ezt szívesen látnám a te kivitelezésedben is
www.indavideo.hu/video/Alienek_szexelnek_kukoricakemenyitoben?action=video_site&video_title=Alienek_szexelnek_kukoricakemenyitoben%3Ftoken%3Dcea2fe158b25f289ab3af347508da94a

És még van egy érdekes amit a Rejtélybe (Fridge talán)láttam
kell búza rizs vagy valami szemcsés egy kis figura vagy tárgy egy mély nagyobb átlátszó edény (pl.: befőttes) és valami rezgő(rossz az aki rosszra gondol!) (pl:egy erős hangszőrő mint az előző videóban)

na beletöltöd a szemcsés akármit az edénybe ezek jelképezik a kötött részecskéket.

rárakod a tárgyat.

bekapcsolod a rezgést és egy bizonyos frekvencián (sajnos nem tudom mekkora a jó) a tárgy belesüllyed vagyis a kötött részecskék már nem kötöttek(már nem tudom, hogy mit mondtak:S ) és átmegy rajta a tárgy(a falakon való átmenésnél ezzel magyarázták)

lehet, hogy csak kamu de érdekes

PETI 2009.07.07. 15:47:30

@őröltbors: Ennek mi köze az enyémhez?


Ja és rájöttem a rejtély angol neve fringe

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.07.07. 23:38:38

@PETI: A szexelő földönkívülieknek a szexelő földönkívüliekhez?:D

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.07.08. 07:35:12

@péter231: ez konkrétan a lefolyóban végezte. pocsék lett. =)

@PETI: a földönkívülieket már én is láttam szexelni (most már őröltbors ufóit is =) ). lehet, hogy majd próbálkozom valami hasonlóval. köszi.

a fringe-t nem ismerem. mi az? de amit leírsz, az is bizonyítja, hogy a reológia elég sok kísérletet tartogathat még a jövőre. =)

@őröltbors: a mustárt természetesen magam termesztettem, őröltem, házi ecettel és itthon desztillált vízzel magam érleltem a magam készítette tölgyfahordókban. csak aztán átraktam sárga teszkógazdaságos flakonba, mert abból jobban ki lehet nyomni. =)

PETI 2009.07.08. 09:30:20

@Zsiros László Róbert: egy sci-fi szerű sorozat minden pénteken este a Dr.csont után talán a TV2-n abba láttam ezt a kísérletet a szilárd tárgyakon való átmenésnél(plusz még volt blabla a komplikációkról: sugárzás stb)

EsGyé 2009.09.12. 22:20:34

Szoval 2x250ml. :) Azert van, mert elmeletileg a dietetikusok szerint egy _adag_ innivalo ekkora mennyisegu. Szoval ha adott a mennyiseg, onnan kiszamolod a "futoerteket" meg amit meg akarsz. Persze ez egy fel literes uvegen eleg hulyen mutat, meg mi magyarok amugy is eleg gyorsan szamolunk fejben (nem is beszelve, hogy SI-ben tanulunk szamolni az iskolaban), de mondjuk angliaban, vagy a volt nemzetkozosseg allamaiban eleg gyakori a masfele urmertek meghatarozas (flOz es ennak variansai). Plusz, mert ugye mindig mi vagyunk az udvariasak, ezert hogy ok ne szamoljanak valamit felre nekunk ilyeneket is ki kell irni mindenre. Remelem nem voltam tul bonyolult...
süti beállítások módosítása